З’явилися укази про звільнення Залужного та призначення Сирського

Оприлюднено Указ Президента України про звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил та Указ Президента України про призначення генерал-полковника Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ..

“Звільнити ЗАЛУЖНОГО Валерія Федоровича з посади Головнокомандувача Збройних Сил України”, – йдеться в документі.

“Призначити СИРСЬКОГО Олександра Станіславовича Головнокомандувачем Збройних Сил України”, – йдеться у документі.

Нагадаємо, 8 лютого Президент Володимир Зеленський провів зустріч із головнокомандувачем Збройних сил Валерієм Залужним та подякував за два роки захисту України.

Згодом у відеозверненні Президент повідомив про призначення генерал-полковника Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ.

Довідка:

На посаду головнокомандувача ЗСУ Залужний був призначений 27 липня 2021 року.

Валерій Залужний народився 8 липня 1973 р. у м. Новоград-Волинський (нині Звягель) Житомирської області. Закінчив з відзнакою загальновійськовий факультет Одеського вищого об’єднаного командного училища в 1997 році, а також із золотою медаллю у 2007 році – Національну академію оборони України.

Обіймав посади начальника Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ – першого заступника командувача Об’єднаних сил (2018 рік), начальника штабу – першого заступника командувача військ оперативного командування «Захід» Сухопутних військ ЗСУ (2017 рік). Був командиром 51-ї окремої механізованої бригади у 2009-2012 роках та 24-ї окремої механізованої бригади у 2007-2009 роках.

У грудні 2019 року Залужний був призначений командувачем Оперативного командування «Північ».

4 березня 2022 року він отримав звання генерала.

23 травня 2022 р. увійшов до списку 100 найвпливовіших людей 2022 за версією журналу Time.

Довідка:

Олександр Сирський від початку бойових дій на сході України був начальником штабу АТО. Зокрема, був одним із головних командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року. Координував вихід українських військових з Дебальцевого. Сформована Сирським група “Барс” прикривала вихід ЗСУ з міста.

За бої на Дебальцівському плацдармі Олександр Сирський нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня й згодом отримав звання генерал-лейтенанта.

У 2016 році він очолював Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ, який координує оперативні дії різних українських силовиків на Донбасі. У 2017 році був командиром усієї Антитерористичної операції на сході України, яку згодом замінила Операція об’єднаних сил.

З 6 травня до 5 серпня 2019 був командувачем Об’єднаного оперативного штабу Збройних сил України. З 5 серпня 2019 — командувач Сухопутних військ ЗСУ.

На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Сирський відповідав за оборону Києва, згодом був одним із командувачів контрнаступу ЗСУ на Харківщині.

Реклама

Залишити коментар