У Вірменії набрав чинності Римський статут МКС

У четвер, 1 лютого, у Вірменії набув чинності Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС). Відтепер у разі візиту російського диктатора Володимира Путіна країна зможе заарештувати його за ордером МКС.

Про це повідомляє Armenpress.

Зазначається, що ратифікація Вірменією Римського статуту викликала невдоволення російської сторони, а МЗС Росії навіть надіслало ноту протесту у зв’язку з відправкою урядом Вірменії Римського статуту на ратифікацію до Національних зборів.

При цьому офіційні особи Вірменії заявляли, що рішення про приєднання до Римського статуту було зумовлено тим, що вони бачать у цьому можливість притягти Азербайджан до відповідальності «за скоєння воєнних злочинів».

Парламент Вірменії ратифікував Римський статут 3 жовтня 2023 року.

13 жовтня президент Вірменії Ваагн Хачатурян підписав закон про ратифікацію Римського статуту.

У листопаді 2023 року Міжнародний кримінальний суд оголосив, що Римський статут для Вірменії набуде чинності з 1 лютого 2024 року.

Країна підписала Римський статут ще 1999 року, але не ратифікувала його.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт російського диктатора владіміра путіна та дитячого омбудсмена росії марії львової-бєлової. Їх звинувачують у незаконній депортації дітей з України до рф у період з 24 лютого 2022 року.

Реклама

Залишити коментар