Уряд вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію

Кабінет міністрів 30 січня затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію.

Про це йдеться на сайті парламенту.

“Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами”, — наголошує Міністерство оборони. 

Зазначається, що цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних. 

Відомство каже, що тепер законопроєкт визначає чіткий термін служби на період воєнного стану. Так, якщо військовослужбовець безперервно провів на службі 36 місяців, то це стане підставою для звільнення. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками за рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача.

Люди з інвалідністю всіх груп — звільнені від військової служби. А добровольці по мобілізації мають відстрочку на два місяці для розв’язання особистих питань і підготовки до мобілізації.

Законопроєкт пропонує, що щорічна основна відпустка під час дії воєнного стану, протягом календарного року може надаватися частинами не менше 15 календарних днів. 

А звільнені з полону військові отримають додаткові 90 днів відпустки зі збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу.

Людині не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАП. Електронний кабінет пропонують створити на базі реєстру військовозобовʼязаних «Оберіг». 

Можна переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК. Вже після переїзду потрібно буде стати на облік за новою адресою.

Після мобілізації, всі громадяни проходитимуть  обовʼязковий військовий вишкіл 2-3 місяці. В уряді наголошують, що людина не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації

Законопроєкт пропонує скасувати строкову службу, а замість неї запроваджують базову військову підготовку. 

Так, людина віком 18-24 років самостійно обирає, коли пройти військовий вишкіл, яка триватиме щонайбільше 5 місяців. Водночас за людиною зберігатиметься її робоче місце, чого зараз немає в чинному законодавстві.

Законопроєкт виключає право на відстрочку від призову у державних службовців. Це стосується працівників Бюро економічної безпеки, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби, Національної поліції, Національного антикорупційного бюро, прокуратури та Служби судової охорони та патронатної служби.

Державні службовці бронюються як всі. Категорія «Б» та «В» – 50% від військовозобовʼязаних в певному органі, вказується в законопроєкті. 

Голови міських та селищних рад, територіальних громад — мають бронь. Військовозобовʼязані, які працюють на посадах в органах місцевого самоврядування – 50% від військовозобовʼязаних.

Грошове забезпечення щонайменше 20 тисяч гривень за місяць без врахування додаткової винагороди, яка на період дії воєнного стану становить від 30 до 100 тисяч грн.

Реклама

Залишити коментар