У Чернівцях відбудеться дискусія про музейну педагогіку

У четвер, 1 лютого, в приміщенні Чернівецького обласного художнього музею (Центральна площа, 10) відбудеться чергова зустріч із циклу «Музейні дискусії», започаткованого в рамках освітнього проєкту Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини “Дім пам’яті”.

Тема заходу звучить як “Музейна педагогіка – вимога часу чи «п’яте колесо» до воза?”

Під час зустрічі говоритимуть, зокрема, про таке:

  • В умовах, коли керована державою система шкільної освіти абсолютно невиправдано все більше нехтує виховним компонентом у роботі з дітьми у школах, цю прогалину може і повинна заповнити мережа інституцій громадянської освіти – як формальної, так і неформальної. Чи належать до цієї мережі музеї та який внесок вони можуть зробити у справу виховання майбутніх громадян України?
  • Сучасна українська музейна культура сформувалася в умовах радянської дійсності, невід’ємним елементом якої була потужна система індоктринації суспільства. Після проголошення незалежності українські музеї, здається, так і не змогли визначити для себе адекватної ролі й місця у теорії та практиці формування нової громадянської свідомості, заснованої на цінностях демократії, прав людини, міжконфесійної та міжнаціональної злагоди тощо. Мало музеїв в Україні може нині похвалитися діючими освітньо-педагогічним програмами, наявністю спеціального простору для занять з дітьми, а також відповідними фахівцями. На жаль, не є виключенням у цьому сенсі й музеї Чернівецької області.
  • Учасники дискусії спробують проаналізувати цю ситуацію з позицій самих музейників, учительського загалу, суб’єктів формальної і неформальної освіти, а також окреслити зміст і значення музейної педагогіки на основі передового досвіду.

Вхід на захід вільний. Запрошуються всі зацікавлені. Початок об 11:00.

Реклама

Залишити коментар