ГУР: Хакери атакували дослідницький центр космічної гідрометеорології рф

Кіберволонтери з групи BO Team здійснили хакерську атаку проти далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології Планета в Росії, знищивши його базу даних.

Про це повідомило Головне управління розвідки в середу, 24 січня.

За словами розвідників, атакували найбільшу з трьох, далекосхідну, філію центру.

Це російське підприємство федерального рівня, яке займається прийомом і обробкою даних зі супутників та забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів. Передусім це міністерство оборони РФ, Генштаб та служба МНС.

“Наслідки — руйнівні. Проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації ― близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних”, — заявили в ГУР.

У розвідці кажуть, що збитки для росії можуть становити щонайменше $10 мільйонів. Серед знищеного — метео- та супутникові дані, які «у постійному режимі» використовували Міноборони і МНС рф, Роскосмос та інші відомства росії, а також ― напрацьовані роками унікальні дослідження, заявили в ГУР.

За даними ГУР, робота суперкомп’ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, ― паралізована та не підлягає відновленню в повному обсязі. Ціна такого девайса разом із програмним забезпеченням — $350 тисяч. Через запроваджені проти Росії санкції повторно отримати такий софт майже неможливо, заявили розвідники.

Також разом зі сховищами даних, повністю відрізана від мережі російська станція в Арктиці на острові Большевик, яка виконує важливі завдання у військовій галузі рф.

“Загалом десятки стратегічних компаній рф, які працюють на „оборонку“ і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів”, — розповіли в ГУР.

Реклама

Залишити коментар