За грудень 2023 року Україна експортувла найбільшу кількість зерна від початку вторгнення росії: британська розвідка

У грудні 2023 року українські порти експортували більше сільськогосподарської продукції, ніж будь-який інший момент після вторгнення росії.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії згідно даних розвідки.

Такі показники стали можливими завдяки відновленню роботи основних чорноморських портів України та створенню одностороннього морського експортного каналу.

Вони перевищив місячні обсяги, досягнуті під час ініціативи Чорноморського зерна за посередництва ООН і Туреччини, яка підлягала російським інспекціям.

Україна досягла цього завдяки тому, що значною мірою не дозволила російському Чорноморському флоту діяти в західній частині Чорного моря, де йому загрожують українські ракети та надводні дрони.

Ринкова довіра підтримується зниженням страхових премій за посередництва Великої Британії через пакет страхування Unity Facility та оголошенням про те, що Туреччина, Румунія та Болгарія сформували військово-морські протимінні сили.

У розвідці наголосили на важливості експортного маршруту через Чорне море як для експортних надходжень України, “так і як символ того, що обидві сторони готові припинити напади на цивільне судноплавство, прокладаючи шлях до зменшення ризиків і збільшення торгівлі для всіх у Чорному морі”.

Реклама

Залишити коментар