Форум “Всі діти наші” об’єднав 250 громадських активістів, освітян, депутатів та представників бізнесу заради дітей

18 січня 2024 року у Чернівцях відбувся форум “Всі діти наші”, присвячений праву на сім’ю, сімейним формам виховання та послугам патронату над дитиною. Захід був організований спільно Чернівецькою ОВА, Службою у справах дітей Чернівецької міської ради та Міжнародною благодійною організацією “Благодійним фондом “СОС Дитячі Містечка” Україна.  

Культурно-мистецький центр імені І. Миколайчука зустрів 250 небайдужих громадських активістів, освітян, депутатів та представників бізнесу, які прийшли дізнатися про проблеми забезпечення права на сім’ю дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, зокрема дітей із великих сімейних груп, дітей із інвалідністю, а також дітей, які живуть в інтернатних закладах, але не мають статусу. 

Ірина Тулякова, Голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей розповіла про те, що процес дитячої інтеграції не відбувається одним днем, адже неможливо змінити мислення людей одномоментно. Але потрібно вже діяти, щоб забезпечити дітей послугами у громадах.  

Кирила Невдоху, який виріс в інституційних закладах, а тепер став Головою Офісу «ДІйМО» Міністерства соціальної політики висловив свою думку:

“Я відчуваю відповідальність за те, щоб кожна дитина відчувала турботу сім’ї. Дітям потрібна доросла людина постійно, про це свідчить результат нашого останнього опитування. Дітям в інституціях не потрібна жалість, їм потрібна ваша підтримка і сім’я. Чому діти з родин мають кишенькові гроші і можуть піти до магазину і купити собі щось, а діти з інституцій повинні продавати свої подарунки, аби отримати ці кишенькові гроші? Це про те, що діти живуть за забором і не бачать справжнього світу, не розуміють сімейних відносин і в подальшому не можуть налагодити свого власного дорослого життя. Такі вихідці з інституцій як я, це не завдяки інтернату, а всупереч! Всі діти наші! Поділіться з ними своєю підтримкою та турботою!” 

Також заступниця голови Чернівецької обласної військової адміністрації Юлія Грицку-Андрієш зазначила, що в рік на одну дитину в спеціалізованому закладі виділяється більше 210 000 грн на рік, з них лише 106 000 грн йде саме на потреби дитини. Але якби ці ж самі гроші направляли на розвиток дитини, яка виховується в родині – результат був би набагато кращим!  

Сам форум скаладася із трьох дискусійних панелей. У першій із них розкривали шляхи рішень та розповідали про існуючі види сімейних форм виховання та послугу патронату над дитиною. 

На другій спікери обговорили питання дітей, що залишаються непомітними для населення. Кожен спікер акцентував свою увагу на дітях з інвалідністю та дітях з великих сімейних груп.  

На заключній піднімалося питання того, що діти є майбутнім нашої держави – її капіталом, тому кожен творить майбутнє країни і діти мають бути її пріоритетом.

Завершилася дискусія зверненням від Анни Бабенко, менеджерки в соціальній сфері МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна у Чернівецькій області:

“У сучасному європейському суспільстві інтернатні заклади не є нормою, потрібно покращувати ситуацію навколо нас. Ви маєте задуматися про те, що саме можете зробити ви заради кращого майбутнього дітей. Ми прагнемо розголосу, підтримки та великої інформаційної кампанії”. 

Реклама

Залишити коментар