Війна все більше ускладнює стан російської економіки – британська розвідка

Війна росії проти України негативно впливає на російську економіку.

Про це йдеться у звіті розвідки Міноборони Британії.

Оскільки росія нарощує витрати на оборону за рахунок інших сфер, ризик перегріву російської економіки залишається ймовірним, зазначає відомство.

Британська розвідка нагадала, що Центробанк росії підвищив свою відсоткову ставку на 1% до нової базової ставки 16%, що стало вже п’ятим підвищенням з липня 2023 року, коли базову ставку встановили на рівні 6,5%.

Аналітики вказують, що інфляція в росії продовжила прискорюватися наприкінці 2023 року, збільшившись до 7,5% у річному вимірі в листопаді з 6,7% у жовтні. Водночас загальна інфляція на 2023 рік, за оцінками служби статистики рф, оцінюється в 7,4%, що майже вдвічі перевищує цільовий показник ЦБ росії.

“Продовження вторгнення рф в Україну з високою ймовірністю негативно вплине на перспективи російської економіки”, – резюмують в огляді.

Нагадаємо, у 2024 році російська влада вперше з радянських часів має намір направити майже третину всіх витрат на утримання армії та оборонно-промислового комплексу. За рік за статтею “національна оборона” витратять 10,775 трлн. рублів (121 млрд. доларів за поточним курсом ЦБ РФ) – на 70% більше, ніж у 2023 році. Ще 3,338 трлн. рублів, згідно із законом про бюджет, уряд витратить за статтею “національна безпека”, куди зашиті бюджети МВС, Росгвардії, спецслужб та системи ФСВП. Таким чином, сумарно на силові структури буде витрачено майже 40% бюджету.

Реклама

Залишити коментар