Омбудсман назвав три пункти мобілізаційного законопроєкту, які суперечать Конституції

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець розповів про норми відкликаної редакції законопроєкту про мобілізацію, які викликали його критику. Серед них — додаткові повноваження для ТЦК та пропозиції щодо мобілізації людей з інвалідністю.

Про це Лубінець заявив в інтерв’ю для NV.

За його словами, додаткові повноваження для територіальних центрів комплектування, які пропонували в законопроєкті, прямо порушують Конституцію України. Адже, каже він, ТЦК — це військові підрозділи, які, згідно з основним законом, не можуть обмежувати права громадян України навіть під час воєнного стану. 

Крім того, він зауважив, що військові не можуть перевіряти документи, бо для цього є інші органи: Національна поліція, Державна прикордонна служба або Національна гвардія.

Також, на думку Лубінця, право керівника ТЦК ухвалювати рішення про те, чи зможе хтось повністю розпоряджатися усім своїм майном, — «нонсенс». Це можуть робити тільки відповідні органи виконавчої влади, стверджує омбудсмен.

Ще одне його зауваження щодо урядового законопроєкту стосувалось мобілізації людей з інвалідністю третьої групи.

“У нас є окрема конвенція ООН (Конвенція про права осіб з інвалідністю — ред.), яка ратифікована, в нас є окреме законодавство, яке ратифіковане (…) Ви не можете просто взяти й порушити наші міжнародні зобов’язання”, — зазначив Лубінець і додав, що сподівається, що його зауваження врахують в остаточній редакції законопроєкту.

Реклама

Залишити коментар