Сергія Параджанова реабілітували в Україні через 50 років після судилища

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович повідомив, що режисер Сергій Параджанов офіційно реабілітований в Україні через півстоліття після судилища.

У грудні 2023 року Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам’яті реабілітувала видатного кінорежисера вірменина, який народився у Тбілісі та сидів у російській в’язниці за український націоналізм. На підтримку розгляду справи виступили Офіс президента України, українські правозахисники і Українська Гельсінська спілка.

Антон Дробович повідомив цю новину в 100-літній ювілей Сергія Параджанова, який сьогодні, 9 січня, відзначають в Україні.

“Маємо дійсно історичну новину — Сергія Параджанова реабілітовано! Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість торжествує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно”, — написав він у Facebook.

Під час прем’єри фільму Тіні забутих предків Сергія Параджанова 4 вересня 1964 року у київському кінотеатрі Україна відбулася акція протесту української творчої інтелігенції, яка публічно засудила політичні репресії в Україні.

У червні 1966 року з’явилася Постанова ЦК КПУ Про серйозні недоліки в організації виробництва кінофільмів на Київській кіностудії ім. Довженка, якою розкритикували і скасували знімання низки художніх стрічок, зокрема сценарій фільму Київські фрески Сергія Параджанова. У 1973 році радянська влада звинуватила Сергія Параджанова в «українському націоналізмі та гомосексуалізмі» та засудила на 5 років таборів суворого режиму.

Реклама

Залишити коментар