Польський уряд підписав угоду з фермерами про припинення блокади в Медиці — ЗМІ

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський та представники руху «Ошукане село» підписали угоду, за якою пункт перетину «Медика — Шегині» буде остаточно розблоковано.

Про це пише Polsat News з посиланням на підкарпатську воєводу Терезу ​​Кубас-Гул.

Зі свого боку польський міністр пообіцяв задовольнити всі вимоги аграріїв. Йдеться, зокрема, про субсидії на кукурудзу в розмірі 1 мільйона злотих, збільшення кредитування на 2,5 мільярда злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

Угода передбачає призупинення протесту в селі Медика, що навпроти українського пункту пропуску Шегині, на період, необхідний для впровадження змін.

23 листопада 2023 року фермери з «Ошуканого села» почали протест біля прикордонного переходу з Україною в Медиці. 

Серед вимог фермерів були — субсидії на кукурудзу, збільшення суми кредитів та збереження податків на попередньому рівні.

Через місяць після початку протесту міністр сільського господарства Чеслав Секерський зустрівся з протестувальниками й пообіцяв виконати їхні вимоги. Через день акцію протесту призупинили до отримання письмової заяви.

На початку січня протест відновили в жорсткішій формі. Фермери стали пропускати лише одну вантажівку за годину.

Тим часом триває протест польських перевізників у пунктах пропусках «Ягодин — Дорогуськ», «Рава-Руська — Гребенне», «Краківець — Корчова».

Причиною страйку вони називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС.

Реклама

Залишити коментар