МЗС просить Міжнародний кримінальний суд врахувати указ путіна щодо українських дітей

МЗС України закликає Міжнародний кримінальний суд взяти до уваги дії керівництва рф з примусового надання депортованим українським дітям громадянства рф, що є однією з ознак геноциду.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо указу президента рф владіміра путіна щодо права на прийняття до громадянства рф.

У МЗС нагадали що 4 січня путін підписав указ “Про визначення окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийняття до громадянства Російської Федерації”.

Документ, зокрема, передбачає, що діти-сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування та є громадянами України, можуть отримати громадянство рф за особистим рішенням президента росії, без врахування всіх або окремих вимог федерального законодавства. Заяву на вступ у громадянство рф можуть подати керівники російських організацій, в яких примусово перебувають українські діти.

У МЗС наголосили, що цей черговий “нормативно-правовий акт”, окрім його спрямованості задовольнити за рахунок мігрантів демографічні потреби країни-агресора задля продовження збройної агресії проти України, також грубо порушує законодавство України, норми міжнародного права та права дітей – громадян України, які під час широкомасштабної наступу рф були примусово переміщені на територію держави-агресора.

Такі дії порушують норми міжнародного гуманітарного права, є нікчемними та не створюють жодних правових наслідків. Запровадження рф нових норм законодавства про громадянство має на меті позбавлення викрадених українських дітей можливості повернутися на Батьківщину, наголосили в МЗС.

“Справжня цінність цього указу полягає лише в тому, що він слугуватиме черговим доказом злочинів РФ проти України, насильницької асиміляції українських дітей і спроби позбавлення їх власної Батьківщини.Закликаємо Міжнародний кримінальний суд взяти до уваги ці дії керівництва РФ з переведення українських дітей з однієї національної групи в іншу, у тому числі шляхом примусового надання їм громадянства РФ, що є однією з ознак геноциду, а міжнародну спільноту якомога швидше реалізувати виданий МКС ордер на арешт Володимира Путіна, здійснивши необхідні заходи з його затримання для передачі органам міжнародного правосуддя”.

Реклама

Залишити коментар