путін видав наказ, який сприятиме присвоєнню громадянства рф українським дітям — Лубінець

Президент росії владімір путін 4 січня підписав наказ, який дозволить надавати українським дітям російське громадянство. В Офісі Уповноваженого з прав людини вважають, що громадянство надаватимуть, щоб депортованих українських дітей «юридично не залишилося в рф».

Про це розповів омбудсмен Дмитро Лубінець.  

Йдеться про наказ №11 «Про визначення окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийом до громадянства російської федерації». 

У ньому зазначається, що діти сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування, які є громадянами України, можуть отримати громадянство рф за особистим рішенням путіна без врахування всіх або окремих вимог федерального законодавства, каже омбудсмен. 

За його словами, заяву про вступ у громадянство можуть подати керівники російських організацій, під чиїм наглядом перебувають діти. Водночас при заповненні анкети не зазначається інформація про місце проживання заявника, його контактні дані, а лише адреса та контакти за його місцем роботи. Як зазначив Лубінець, такий заявник може зникнути в будь-який момент. 

“Вважаю, що присвоєння дітям громадянства рф робиться для того, щоб депортованих українських дітей “юридично” не залишилось на їхній території”, — наголосив Уповноважений.

Він пояснив, що російські громадяни зможуть подати такі заяви за депортованих українських дітей, які наразі перебувають у російських закладах чи в російських сім’ях під опікою, які путін «буде задовольняти без будь-яких вимог». 

Лубінець каже, що надалі це дозволить усиновлювати дітей вже як росіян та змінювати їхні персональні дані.

“В один момент може так статися, що жодної української дитини в рф не залишиться, адже всі вони упродовж наступних 3 місяців можуть стати росіянами”, — застерігає посадовець. 

Уповноважений з прав людини запевнив, що вживатиме всіх необхідних заходів для реагування як всередині країни, так і на міжнародній арені. Таке переведення дітей з однієї національної групи в іншу він назвав однією з ознак геноциду.

Реклама

Залишити коментар