Уряд затвердив новий підхід до будівництва фортифікацій

Кабінет Міністрів ухвалив розроблену Міністерством оборони постанову, яка розширила перелік державних органів, що можуть закуповувати товари, роботи та послуги для будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

Про це повідомила пресслужба Міністерство оборони.

Раніше цю функцію виконували обласні військові адміністрації. Відтепер замовниками також зможуть бути Міноборони, Державна спеціальна служба транспорту і Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури. 

У відомстві пояснили, що це дозволить забезпечувати будівництво оборонних споруд не коштом окремої бюджетної програми, а в межах видатків державного та місцевих бюджетів, а також інших джерел, дозволених законодавством. 

Таке рішення удосконалить процес фінансування будівництва шляхом виплати авансу обсягом до 70% вартості робіт за договором, кажуть у Міноборони. Так, це допоможе будівельникам зводити фортифікації швидко і там, де це потрібно, зокрема в небезпечних зонах.

Окрім того, постановою встановлено єдиний підхід у проєктних рішеннях щодо будівництва, адже досі фортифікаційні споруди зводилися несистемно. 

У відомстві запевнили, що новий підхід забезпечить створення «потужної мережі фортифікацій за єдиною стратегією». Відтепер для всіх об’єктів застосовуватимуться одні й ті самі технічні специфікації, архітектурні та інженерні рішення, а також безпекові вимоги.

Також Генеральний штаб ЗСУ ухвалюватиме рішення про кількість та місця будівництва об’єктів з урахуванням пропозицій військового командування на місцях. Це, підкреслили в Міноборони, забезпечить урахування особливостей ситуації на всіх ключових напрямках фронту. 

“Ми вдосконалюємо систему фінансування, щоб будівництво фортифікацій йшло швидше та ефективніше. Ті умови та механізми фінансування, які діяли раніше, не забезпечили необхідних масштабів та швидкості нарощення фортифікаційних рубежів, тож ми це виправляємо. Розроблений нами акт — перший крок для комплексного розв’язання питання”, — зазначила державна секретарка міністерства Людмила Дараган.

Реклама

Залишити коментар