Чехія запроваджує виплати для українських біженців, які повертаються додому

Президент Чехії Петр Павел підписав поправки до закону про заходи у зв’язку з вторгненням росії на територію України, які вводять нові правила для українських біженців.

Про це повідомляють на сайті чеського президента.

Документ продовжує захист українських біженців до кінця березня 2025 року.

Одним із ключових положень закону є запровадження фінансових виплат для українців зі статусом тимчасового захисту, які повертаються додому, пише Економічна правда. Розмір виплат має встановити уряд Чехії.

Біженці зможуть звернутися за такою допомогою тільки один раз — не пізніше, ніж за три місяці до закінчення права на перебування в Чехії завдяки тимчасовому захисту, тобто до кінця 2024 року.

Якщо потім такі українці захочуть отримати візу в Чехії, вони, згідно із законом, повинні будуть повернути половину виплати.

Також у тексті закону зазначено, що після 31 серпня 2024 року скорочується час перебування біженців у безоплатному житлі зі 150 до 90 днів. Винятком залишаться вразливі верстви населення.

Раніше в МВС Чехії повідомили, що в країні проживають 360 тисяч українців, які прибули під час повномасштабної війни в Україні. Понад 115 тисяч із них уже знайшли роботу.

Реклама

Залишити коментар