ЄС виділив Україні останній на цей рік транш фіндопомоги у €1,5 мільярда

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила сьогодні про перерахування Україні останнього траншу в обсязі €1,5 мільярда з 18 мільярдів макрофінансової допомоги на цей рік. 

Про це вона повідомила у соцмережі Х.

“Сьогодні ми перераховуємо останні 1,5 млрд євро з нашого пакету підтримки на 2023 рік у 18 млрд євро. Ми повинні домовитися, щоб продовжувати надавати Україні підтримку, необхідну для відновлення, відбудови та реформ”, – написала фон дер Ляєн.

Вона додала, що Євросоюз стоїть на боці свого сусіда, друга та країни, що прагне стати членом ЄС.

Як зазначається на сайті Європейської Комісії, Україна отримала транш у 1,5 мільярда євро на підставі оцінки її прогресу у реформах та у зусиллях із досягнення макрофінансової стабільності в країні.

“Єврокомісія заплатила останній внесок €1,5 мільярда відповідно до пакету макрофінансової допомоги для України «+» (МФД+), що довело загальний обсяг допомоги до рівня €18 мільярдів… Сьогоднішній платіж здійснений після висновків Європейської Комісії від 14 грудня про успішне виконання Україною погоджених політичних умов та виконала вимоги із звітування, які спрямовані на забезпечення прозорого та ефективного використання цих фондів”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема в оприлюдненій інформації Єврокомісія відзначає, що Україна досягла важливого прогресу у розвитку макрофінансової стабільності шляхом вдосконалення правової системи банкрутства та неплатоспроможності, а також у зміцненні верховенства права, зокрема, більшої незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Це доповнюється іншими досягненнями України за умовами МФД+, спрямованими на підвищення ефективності правових інституцій. Зокрема, це стосується призначення керівника антикорупційного органу НАБУ та покращення умов відбору для суддів. Як йдеться у повідомленні, Україна також суттєво просунулася вперед у вдосконаленні своєї енергетичної системи, зокрема, функціонування газової системи, а також у покращенні загального бізнес-клімату.

Сплата останнього траншу МФД+ в обсязі €1,5 мільярда допоможе Україні покрити негайні потреби у фінансуванні у 2023 році внаслідок передбачуваної та значної фінансової підтримки. Така допомога дасть змогу Україні продовжувати сплачувати заробітні плати та пенсії, забезпечувати діяльність ключових соціальних служб та установ: лікарень, шкіл, а також надавати притулок для переміщених осіб. Ця допомога допоможе державі у забезпеченні макроекономічної стабільності та у відновленні критичної інфраструктури, що була зруйнована Росією під час її агресивної війни, включаючи енергетичну інфраструктуру, систему водопостачання, транспортні мережі, дороги та мости.

Як зазначається, рухаючись шляхом широких реформ, Україна демонструє прагнення та готовність до зміцнення своєї економічної бази навіть у надзвичайних умовах. Успішна імплементація МФД+ є чітким проявом європейської солідарності та довела загальний обсяг гуманітарної, економічної та військової допомоги для України та її народу від ЄС, від країн-членів та від європейських фінансових інституцій до суми майже €85 мільярдів від початку російської агресивної війни у лютому 2022 року.

“Сьогодні ми розблокували остаточний платіж €1.5 мільярда макрофінансової допомоги для України з початку цього року, що довело її до €18 мільярдів за підсумками року. В той час як Україна продовжує протистояти жорстокій російській агресивній війні, нам необхідно продовжувати підтримувати Україну для забезпечення її економічної стабільності, для реформ та для відбудови. Саме тому ми напружено працюємо над погодженням навколо нашої пропозиції щодо виділення Україні €50 мільярдів від наступного та до 2027 року”, – зазначила з цього приводу президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Реклама

Залишити коментар