Норвегія передасть Україні додаткові системи ППО NASAMS

Норвегія безоплатно передасть Україні додаткові системи протиповітряної оборони NASAMS на суму 335 млн норвезьких крон (близько $24,4 млн)

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду країни.

“Деякі (системи, – ред.) відправляються з наших власних складів, щоб забезпечити швидке доставлення в Україну, а інші замовляються у виробників для доставлення пізніше. Україна надалі залежить від військової підтримки союзників і партнерів, щоб мати змогу протистояти російській агресії”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що системи відправлять найближчим часом, аби вони стали на захист неба проти атак Росії цієї зими. При цьому кількість систем не уточнюється.

Премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським, який уранці 13 грудня прибув до Осло, оголосив про додаткову фінансову підтримку України в розмірі 800 млн доларів.

“Сьогодні Норвегія оголошує чітку додаткову підтримку України. Хочу з вами поділитися цією інформацією. Український уряд має платити медсестрам, лікарям, вчителям та іншим працівникам”, – цитує Стере РБК-Україна.

“Ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку на близько 800 млн доларів на цей рік. Ми також хочемо оголосити, що ми будемо підтримувати український народ у 2024 році з найперших місяців”, – додав очільник уряду Норвегії.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський повідомив у Telegram, що обговорив із прем’єром Норвегії підтримку ЗСУ, “продовження нашої роботи для захисту вільного мореплавства в контексті спроби Росії заблокувати Чорне море і наші порти, захисту наших міст від терору”.

Зеленський повідомив у Telegram, що на саміті разом із лідерами Норвегії, Данії, Ісландії, Фінляндії та Швеції говоритиме про посилення оборонної, політичної та економічної співпраці.

“Наша мета – безпека та справедливий і міцний мир на континенті”, – написав президент.

Він нагадав, що Україна вже почала двосторонню роботу зі Швецією щодо безпекових гарантій, тож на саміті президент говоритиме з лідерами решти країн Північної Європи на цю тему.

Зеленський також повідомив, що поспілкується з норвезькими політиками та підприємцями. 

Король Гаральд V також прийме президента України на аудієнції у палаці.

Реклама

Залишити коментар