Зеленський підписав євроінтеграційні закони

Президент Володимир Зеленський підписав закони, які потрібні для євроінтеграції: про збільшення штату НАБУ; про перевірки майна посадовців, набутого до публічної служби; про посилення незалежності САП та про нацменшини.

Про це зазначається в картках законів №10203-1№10262№10060 та №10288-1 на сайті Верховної Ради.

Закон №10203-1 передбачає збільшення граничної чисельності штату НАБУ з 700 до 1000 людей. Згідно з ним відбудеться поетапне проведення конкурсу на заміщення додаткових вакантних посад: по 100 посад у 2024, 2025 та 2026 роках.

Відтепер повноваження НАЗК не обмежуватимуться стосовно перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки. Це ж стосується і перевірки майна, набутого декларантами до призначення на посаду державної служби.

Закон про нацменшини надає приватним вишам право вільного вибору мови навчання, яка є офіційною мовою ЄС. Йдеться про викладання однієї, кількох або всіх дисциплін, виконання індивідуальних завдань та проведення контрольних заходів мовою нацменшини.

Представники нацменшин України також зможуть здобувати базову та профільну середню освіту своїми мовами. Виняток — предмети українська мова, українська література, історія України, а також захист України.

Ще одним законом, САП виводять зі структури Офісу генерального прокурора та організовують в окремий орган прокуратури. Також законопроєкт передбачає:

  • вдосконалення процедури конкурсного відбору на адміністративні посади в САП та посади прокурорів;
  • створення окремої процедури дисциплінарних проваджень щодо прокурорів САП;
  • визначення механізму підзвітності керівництва САП, яке ґрунтується на оцінці ефективності діяльності САП.

А втім, деякі народні депутати та антикорупціонери нарікали, що закон скасовує «правки Лозового» лише частково.

Реклама

Залишити коментар