Голова ОБСЄ заявив, що дискусії про виключення рф вичерпані

Дискусія про виключення росії з ОБСЄ вичерпана «принаймні до цього моменту».

Про це заявив глава МЗС Північної Македонії, яка головувала в організації останній рік і прийняла зустріч її топдипломатів, повідомляє Радіо Свобода.

Він підкреслив, що було два аргументи на користь того, що росію не можна виключити з ОБСЄ.

“В ОБСЄ точилася дискусія про те, чи слід зараз, чи потрібно було виключити російську федерацію з організації через порушення основоположних принципів і зобов’язань ОБСЄ. І було два аргументи, чому це не можна було зробити: юридичний і політичний”, — пояснив Буяр Османі.

Пояснюючи суть юридичної неможливості застосувати правило «консенсусу мінус один», глава МЗС Північної Македонії послався на брак політичної волі.

“1992 рік принцип „консенсус мінус один“ був використаний, коли Югославію вигнали за масове порушення прав людини. Утім, вважаємо, що цей принцип сьогодні не працюватиме, оскільки в ОБСЄ є різні думки. І тут я переходжу до політичного аргументу, коли деякі країни-учасниці вважають, що ОБСЄ була створена як платформа для забезпечення діалогу між країнами різних поглядів”, — зауважив Османі.

Високопоставлений чиновник із Північної Македонії також додав, що ОБСЄ “не є і ніколи не була організацією країн-однодумців”.

“Мета ОБСЄ полягає в тому, щоб відвести ці країни від їхньої думки шляхом спільної взаємодії з комплексним підходом до безпеки для забезпечення миру і стабільності в нашому регіоні”, — резюмував дипломат.

Головування в ОБСЄ наразі займає Мальта. Її топдипломат не зміг відповісти на запитання журналістів, чи запросить його країна на наступну зустріч делегацію з росії, як це зробила Північна Македонія.

“Нашою метою має бути зупинка війни і переконання, що Україна відвоює всю свою суверенну територію, а не думати про хореографію і як це виглядатиме найближчим часом. Ми повинні зупинити страждання українського народу, і в нас є ще 365 днів, щоб про це говорити”, — зазначив міністр закордонних справ Мальти Ян Бордж.

1 грудня на полях зустрічі дипломатів країн ОБСЄ вдалося досягти домовленості щодо тимчасового призначення керівних осіб організації, повноцінне обрання яких блокувала росія. Мандат нинішніх керівників спливає на початку 2024-го, проміжне рішення забезпечує його продовження ще на дев’ять місяців, а тим часом в організації шукатимуть кандидатури на заміну їм.

Нагадаємо, 28 листопада в МЗС України заявили, що Дмитро Кулеба не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ через присутність на саміті лаврова.

Латвія, Литва та Естонія також заявили, що їхні міністри закордонних справ вирішили не бути присутніми на Раді міністрів ОБСЄ через участь лаврова.

Реклама

Залишити коментар