Словацькі перевізники пригрозили блокадою кордону з Україною

Союз автоперевізників Словаччини (UNAS) заявив про підтримку польських перевізників, які блокують рух вантажівок на кордоні з Україною, та пригрозив долучитися до блокади. Утім, словацькі прикордонники поки що про підготовку до такого страйку українській стороні не повідомляли.

13 листопада UNAS опублікував заяву, де вимагав від Мінтранспорту Словаччини добиватися повернення для українських перевізників необхідності отримувати дозволи для перевезень у межах ЄС.

У червні 2022 року була укладена угода про «транспортний безвіз». Вона, з-поміж іншого, звільнила українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. Тепер це спрощення для українців вимагають скасувати польські перевізники, заявляючи про «надмірну конкуренцію».

UNAS пише, що «серйозна ситуація» у галузі транспорту триває протягом кількох років: “Євросоюз скасував дозволи для українських перевізників у межах ЄС, але не врегулював ситуацію з українського боку. Перевізникам необхідно завчасно повідомити про пропуск через пункт пропуску з українського боку. Терміни очікування у наших перевізників катастрофічні”.

Організація заявила, що готова підтримати польських перевізників на кордоні та заблокує перетин кордону для українських перевізників зі словацького боку.

Наступного дня UNAS запросив словацького міністра транспорту на зустріч, стверджуючи, що “словацький вантажний транспорт стоїть на колінах”.

Згодом там заявили, що зроблять «символічну блокаду» для підтримки поляків: 16 листопада з 13:00 до 14:00 перекриють східний кордон у районі села Вишнє Німецьке.

Реклама

Залишити коментар