Мінкульт неефективно використав 4,2 млрд гривень — Рахункова палата

Міністерство культури та інформаційної політики не забезпечило ефективного управління та використання 4,2 млрд гривень. Ці кошти виділили з державного бюджету у 2018–2022 роках на діяльність музеїв Революції гідності, Голодомору-геноциду та Галузевого державного архіву.

Про це повідомила Рахункова палата за результатами аудиту ефективності використання коштів держбюджету.

Перевірка зафіксувала суттєві недоліки та порушення на 3,3 млрд грн, із яких 3,08 млрд грн — порушення бюджетного та іншого законодавства. Аудит засвідчив, що із цих коштів 550,2 млн грн порушень допустили ще на стадії підготовки бюджетних запитів, 2,53 млрд грн — під час затвердження кошторисів та 2,8 млн грн — на етапі їх виконання.

Також майже 209 млн грн із держбюджету витратили непродуктивно, нерезультативно та неекономно, стверджують у Рахунковій палаті. Так, рішення про виплати авансу за окремі роботи з будівництва Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції гідності утворило значну прострочену дебіторську бюджетну заборгованість у майже 112 млн грн, нерезультативне використання коштів в особливо великих розмірах, а також призвело до виникнення ризиків завдання збитків державі.

Серед іншого аудит виявив, що внаслідок несвоєчасного ухвалення управлінських рішень зʼявилися умови для неефективного використання 91 млн грн, із яких 79,5 млн — через суттєве збільшення вартості будівництва (реконструкції) Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору в Україні та потреби коригування робочої документації за окремим договором вартістю понад 11 млн грн.

Водночас витрати бюджету на підготовчі та будівельні роботи з будівництва II черги Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» за 2019–2022 роки вже становили майже 562 млн гривень.

Як зауважили в Рахунковій палаті, унаслідок неналежної організації майже 320 млн грн не використали.

А створений у 2019 році Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті не забезпечував виконання основних завдань та функцій, оскільки мав неналежно підготовлені та не обладнані приміщення. Загальна кошторисна вартість робіт із їхньої реконструкції становила 686 млн гривень.

Так, попри значні витрати бюджетних коштів, ці обʼєкти перебувають у стані невизначеності щодо завершення робіт, пояснили в Рахунковій палаті.

Реклама

Залишити коментар