Суд виніс вирок «беркутівцю» Бойку у справі про розгін майданівців

Шевченківський суд Києва визнав винним у розгоні майданівців колишнього «беркутівця» Олега Бойка та призначив йому 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 3 роки, тобто умовно. Також його позбавили права працювати в правоохоронних органах протягом 3 років.

Про це пише Адвокатська дорадча група, яка представляє інтереси потерпілих у справах Майдану.

За версію слідства, Бойко, командир 2 взводу 4 роти київського «Беркута», 30 листопада 2013 року наказав не менше 20 своїм підлеглим витіснити  учасників зібрання за межі території Майдану Незалежності.

Зрештою, суд визнав Бойка винним:

  • у перевищенні службових повноважень, вчиненому групою осіб, що супроводжувалось насильством, застосуванням спецзасобів, болісними й такими що ображають особисту гідність потерпілих діями (ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 365 КК України) — покарання 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 3 роки (тобто умовно). Та позбавив його права обіймати посади в правоохоронних органах терміном на 3 роки. 
  • у перешкоджанні мирним зібранням, вчиненому групою осіб,  (ч. 1 ст. 28 ст. 340 КК України) — покарання 3 роки обмеження волі, від якого обвинувачений звільняється через сплив строків давності для притягнення до відповідальності.

Прокуратура наполягала, що Бойко виконував «явно злочинні накази керівництва», проте в статтях, в яких його визнали винуватим, такої кваліфікації немає.

Суд також не побачив змови у діях «беркутівців» та змінив ч. 2  на ч. 1 ст. 28 ККУ, тобто кваліфікував дії беркутівців як такі, що вчинялися групою осіб без попередньої змови.

Вирок набере законної сили після розгляду апеляційних скарг чи після закінчення строків оскарження, якщо жодна сторона не подасть апеляцію.

Загалом суд розглядав справу Бойка понад 5 років — з 29 січня 2018 року. У цій справі було 12 потерпілих.

Адвокати кажуть, що це четвертий вирок у справах щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Зараз в судах слухаються інші справи щодо цього.

Реклама

Залишити коментар