НАТО призупиняє дію Договору про звичайні збройні сили в Європі після рішення рф

Держави-члени НАТО засудили рішення Росії вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) та, як наслідок, держави-учасниці ДЗЗСЄ мають намір призупинити дію Договору “на стільки часу, скільки це буде необхідно”.

Про це йдеться у заяві Північноатлантичної ради щодо реакції Альянсу на вихід рф з Договору про звичайні збройні сили в Європі.

“Члени Альянсу засуджують рішення Росії вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) і її агресивну війну проти України, яка суперечить цілям Договору. Вихід Росії з ДЗЗСЄ є останнім у низці дій, які систематично підривають євроатлантичну безпеку”, – зазначається у заяві.

Було вказано на те, що росія “продовжує демонструвати неповагу до контролю над озброєннями, в тому числі до ключових принципів взаємності, прозорості, дотримання, верифікації та згоди приймаючої країни, і підриває міжнародний порядок, заснований на правилах”.

“Визнаючи роль ДЗЗСЄ як наріжного каменю євроатлантичної архітектури безпеки, ситуація, за якої держави-учасниці Альянсу дотримуються Договору, а Росія ні, була б нестійкою. Тому, як наслідок, держави-учасниці ДЗЗСЄ мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на стільки часу, скільки це буде необхідно, відповідно до їхніх прав за міжнародним правом. Це рішення повністю підтримується усіма членами НАТО”, – заявили у Північноатлантичній раді.

Члени Альянсу стверджують, що “залишаються єдиними у своїй відданості ефективному контролю над звичайними озброєннями як ключовому елементу євроатлантичної безпеки, беручи до уваги домінуюче безпекове середовище і безпеку усіх членів Альянсу”.

“Це доповнює сили і засоби стримування і оборони Альянсу, які члени Альянсу вирішили і надалі посилювати. Члени Альянсу продовжуватимуть консультуватись і оцінювати наслідки нинішнього середовища безпеки і його вплив на безпеку Альянсу і на наш підхід. Члени Альянсу використовуватимуть НАТО як платформу для поглибленого обговорення і тісних консультацій щодо зусиль з контролю над озброєннями”, – зазначається у заяві.

7 листопада країна-агресорка росія остаточно вийшла з іще однієї міжнародної угоди про обмеження озброєнь, цього разу попрощавшись із Договором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).

ДЗЗСЄ, укладений в останні роки Холодної війни, встановлював обмеження на ключові категорії звичайної військової техніки в Європі (від Атлантики до Уралу), і передбачав знищення надлишкової зброї. Договір пропонував рівні обмеження для двох “груп держав-учасниць” НАТО і Варшавського договору.

Реклама

Залишити коментар