На брифінгу Чернівецької ОВА розповіли про зареєстровані випадки Гепатиту А за 2023 рік

Цьогоріч у Чернівецькій області зареєстровано 4 випадки вірусного гепатиту А. Вони не пов’язані між собою і не призвели до розповсюдження вірусу. Наразі ситуація контрольована, медики працюють над попередженням захворюваності.

Про це під час брифінгу розповіли заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Марія Поліщук та генеральна директорка Державної установи “Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” Наталя Гопко.

“Наразі ситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А в області стабільна. Ми готові, у разі можливого спалаху, забезпечити якісну медичну допомогу. Типові інфекційні стаціонари для дорослих і дітей діють 8 закладах охорони здоров’я, загальною потужністю 120 ліжок. Найбільшими закладами є ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня” та ОКНП “Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня. Створено запас дезінфекційних, лікарських засобів та виробів медпризначення, необхідних для надання допомоги у випадку виявлення інфекції”, – зазначає Марія Поліщук.

“Спалах вірусного гепатиту А зафіксовано на Вінниччині. У решті областей України фіксуються лише поодинокі випадки, які не мають спільного епідеміологічного зв’язку. Ми відслідковуємо ситуацію, працюємо над попередженням захворюваності. Уберегтися від хвороби допомагає дотримання правил особистої гігієни та вакцинація. Так, наприклад, після повені 2008 року нам вдалося втримати ситуацію і не допустити значного зростання захворюваності на гепатит А завдяки вчасно проведеній масовій вакцинації. Зараз також можна зробити щеплення, для цього є необхідні вакцини”, – каже Наталя Гопко.

Фахівці попереджають, вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу, через недотримання правил особистої гігієни.

З моменту інфікування до появи перших клінічних проявів хвороби зазвичай проходить від 14 до 28 днів. Найбільш розповсюджені симптоми гепатиту А: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла, втрата апетиту, діарея,блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі, жовтяниця.

Щоб запобігти зараженню вірусним гепатитом А необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, пити лише кип’ячену воду, добре мити овочі, фрукти, ягоди та зелень. У разі виникнення симптомів хвороби, обов’язково звертатися до лікаря.

Реклама

Залишити коментар