Удар по бійцях 128-ї бригади під час шикування: ініційовано службове розслідування дій військових посадових осіб — ДБР

У понеділок, 6 листопада, Державне бюро розслідувань заявило, що розслідує обставини трагічної загибелі військових 128-ї бригади та мирних жителів внаслідок ракетного удару в Запорізькій області. Ініційовано службове розслідування.

У повідомленні відомства йдеться, що працівники ДБР зареєстрували кримінальне провадження за фактом загибелі військових та мирних жителів під час обстрілу населеного пункту в Запорізькій області.

Зокрема, ініціювали службове розслідування дій військових посадових осіб, які організували захід до дня Ракетних військ і артилерії поблизу лінії фронту.

У ДБР зазначили, що наразі проводять слідчі дії, встановлюючи деталі обставин, які призвели до трагедії.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 4 ст. 425 КК України (недбале ставлення військової службової особи до служби). Карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Східного регіону.

До слова, 3 листопада російські війська завдали удару ракетою Іскандер-М по бійцях 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади в одному з прифронтових сіл Запорізької області. Кількість загиблих не уточнюють.

Військові у соцмережах повідомляли, що у момент удару бійці бригади саме вийшли на шикування — їх зібрали для нагородження на честь дня ракетних військ.

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що доручив провести перевірку за фактом загибелі захисників зі 128-ї бригади. Президент Володимир Зеленський наголосив, що це «трагедія, якої можна було уникнути», й зараз з’ясовують, хто і які віддавав розпорядження. Зареєстрували кримінальне провадження.

У 128-й бригаді заявили, що ракетний удар забрав життя 19 бійців.

“Загинули кращі наші бійці… Висловлюємо щирі співчуття їхнім рідним і обіцяємо відомстити за побратимів у 100-кратному розмірі”, — йдеться у заяві.

Довідка:

128-а ОГШБр офіційно перебуває у складі оперативного командування Захід. Штаб бригади розміщений в Мукачеві, а підрозділи дислокуються на території Закарпатської області. З 2014 року бригада бере участь у бойових діях на сході України. Чимало військовослужбовців бригади — уродженці Закарпаття.

Реклама

Залишити коментар