Україна та Сполучені Штати Америки створили гібридні системи ППО

Україна і США створили гібридні системи протиповітряної оборони, що поєднують західні ракети з переобладнаними радянськими пусковими установками, які є на озброєнні української армії.

Про це пише The New York Times.

Зазначається, що американські офіційні особи називають це програмою FrankenSAM, яка поєднує передові ракети “земля-повітря” західного калібру з переобладнаними пусковими установками чи радарами радянських часів, які українські сили вже мають. Два варіанти цих імпровізованих засобів протиповітряної оборони — один, що поєднує радянські пускові установки “Бук” і американські ракети Sea Sparrow, а інший — радари радянської епохи та американські ракети Sidewinder — були випробувані протягом останніх кількох місяців на військових базах у Сполучених Штатах і призначені для буде доставлено в Україну цієї осені.

Варто розуміти, що майже з початку війни Україна почала змішувати наступальну зброю — свої застарілі запаси радянських часів і ту, яку вона отримала із Заходу — несподіваним, але в багатьох випадках успішним способом. Минулого року американські військові чиновники із захопленням відгукувалися про здатність України “макгайверити” свій арсенал, метафору телевізійного шоу 1980-х років, у якому головний герой використовує прості імпровізовані пристрої, щоб вийти зі складних ситуацій.

За останні 20 місяців Захід поставив в Україну цілий ряд засобів протиповітряної оборони, включаючи найсучасніші системи Patriot і IRIS-T, танки, оснащені зенітними установками, і понад 2000 ракет Stinger.

Минулого тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив, що його уряд надасть Україні ще три батареї складної протиповітряної оборони, включаючи ще одну систему Patriot, у рамках того, що він назвав “зимовим пакетом” майже на 1,5 мільярда доларів.

Реклама

Залишити коментар