Уряд України відмовився від терміну «молдовська мова»: державною мовою Молдови визнано румунську

Про це прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку розповів на спільній пресконференції зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем. 

У спільній заяві прем’єр-міністрів вказується, що сьогодні, 18 жовтня, український уряд “розв’язав питання штучного розмежування між румунською та “молдовською” мовами”. 

“З цього моменту існує лише одна офіційна мова — румунська. Я вважаю, що цим рішенням уряду цей винахід російської федерації був викреслений”, — заявив Чолаку.

Румунський прем’єр висловив «особливу подяку» Шмигалю за визнання «неіснування так званої молдовської мови». 

Нагадаємо, у березні 2023 року молдовський парламент схвалив законопроєкт, який передбачає заміну в усіх законах та Конституції словосполучення «молдовська мова» на «румунська мова».

Раніше Конституція Молдови визнала офіційною мовою держави «молдовську». Проте мовознавці вважають її загалом ідентичною до румунської, писало «Радіо Свобода».

У школах і вищих навчальних закладах Молдови такий предмет як «молдовська мова» також відсутній. Замість нього молдовські школярі та студенти вивчають предмет «румунська мова». 

А втім, «молдовська мова» як предмет зберігається в навчальних закладах самопроголошеного «Придністров’я». Крім того, у цій невизнаній підконтрольній росії республіці, на відміну від решти Молдови, використовується молдовська на основі кирилиці.

Реклама

Залишити коментар