Суд виніс вирок щодо загиблого колаборанта Стремоусова

Малиновський районний суд Одеси засудив загиблого заступника голови окупаційної адміністрації Херсонської області Кирила Стремоусова до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомило видання «Ґрати», яке дізналося вирок із зали суду.

Колегія на чолі із суддею Сергієм Черевком засудила Стремоусова до 9 років за колабораціонізм, до 13 років із конфіскацією майна за держзраду та до довічного ув’язнення за держзраду в умовах збройного конфлікту.

За сукупністю обвинуваченого засудили до довічного ув’язнення. Також судді стягнули з підсудного 13 тисяч гривень за судові витрати.

Стремоусов, який після окупації Херсона став ставлеником рф, помер у листопаді 2022 року. Окупанти заявляли, що він загинув у ДТП: нібито не впорався з кермуванням, намагаючись уникнути зіткнення з вантажівкою.

Він народився на Донеччині. Вищу освіту здобув у Тернопільській академії народного господарства. До війни в різний час займався бізнесом, був чиновником і блогером. 

Під час Євромайдану він заснував організацію на підтримку Віктора Януковича. Організовував проросійські мітинги в Херсоні. Позиціював себе як «активіст та громадський діяч», інколи відрекомендовувався «журналістом». 

З 2017 до 2019 року Стремоусов очолював херсонський осередок «Соціалістичної партії України», а після виключення став членом забороненої в Україні проросійської партії «Держава».

Під час пандемії коронавірусу він на своєму YouTube-каналі розповідав про «біологічні лабораторії США» в Україні, одна з яких нібито розташована в Херсоні, а також звинувачував владу в поширенні COVID-19. Зрештою його канал заблокували через дезінформацію про коронавірус.

Стремоусов регулярно потрапляв у скандали. Так, у квітні 2018 року група чоловіків напала на працівників СБУ, намагаючись звільнити капітана російського судна «Норд», якого затримали в Азовському морі. За словами нині покійної активістки Катерини Гандзюк, на чолі нападників стояв Стремоусов.

Після повномасштабного вторгнення та окупації Херсона він став ставлеником російської окупаційної адміністрації. Згодом називав себе «заступником губернатора Херсонської області».

У березні Херсонська обласна прокуратура оголосила Стремоусову підозру в державній зраді, скоєній за попередньою змовою групою осіб. 

Реклама

Залишити коментар