НАЗК виключило з переліку міжнародних спонсорів війни індійського виробника діамантів

Національне агентство з питань запобігання корупції виключило з переліку міжнародних спонсорів війни індійську компанію Shree Ramkrishna Exports (SRK), яка спеціалізується на виробництві й експорті діамантів.

Про це повідомило НАЗК із посиланням на офіційну заяву SRK.

Так, у компанії заявили, що будуть дотримуватися міжнародних зобов’язань і не співпрацюватимуть із російськими підсанкційними суб’єктами.

Також в офіційній заяві йдеться про підтримку компанією нинішніх і майбутніх ініціатив країн «Групи семи« (G7) щодо обмежень поводження з російськими алмазами й утримання від їх закупівель.

“Індія є одним з основних покупців алмазів, насамперед дрібної алмазної сировини з росії, і найбільшим у світі центром виробництва діамантів. Таке рішення компанії має послабити спроможність росії вести війну проти нашої держави та її вплив у світі”, – зауважили в НАЗК.

За даними агентства, в окремих країнах санкційної коаліції діє заборона на імпорт російських алмазів, але стосується вона винятково необроблених алмазів.

Деякі компанії знайшли спосіб обходити такі обмеження: необроблені російські алмази поєднують з іншими, а потім продають як «змішаний» товар.

Також заборона не поширюється на російські діаманти, оброблені в інших країнах. Усе це створює значні прогалини в санкційному механізмі, які дозволяють таким компаніям, як «Алроса», не лише наповнювати російську військову казну грошима, а й брати участь у будівництві військових підводних човнів та поширювати кремлівський вплив на інші континенти.

Як зауважив голова НАЗК Олександр Новіков, будь-який товар росія перетворює на зброю й інструмент втручання у внутрішню політику інших держав.

За його словами, відмова таких компаній, як SRK, від закупівлі російських алмазів – це “внесок не тільки у мир на європейському континенті, а й перш за все у національну безпеку самої Індії”.

Реклама

Залишити коментар