Провал ізраїльських спецслужб став найбільшим за останні 50 років: Bloomberg

Палаючі машини після ракетного обстрілу в Ашкелоні 7 жовтня. Фотограф: Кобі Вольф/Bloomberg

Аналітики називають цю невдачу найгіршою з часів війни Судного дня 1973 року. Як американська, так і ізраїльська розвідки досліджуватимуть, що пішло не так.

Про це пише Bloomberg.

Неочікуваний суботній напад на Ізраїль палестинського угруповання ХАМАС може стати одним із найбільших провалів ізраїльської розвідки з часів війни Судного дня 1973 року.

Атака включала десятки проникнень на суші та з моря, а також ракетні атаки — складний напад, який передбачає планування та координацію, які розвідувальні служби повинні підхопити. У підсумку втрати сягають сотень вбитих з обох сторін.

Хоча ізраїльські чиновники місяцями заявляли, що палестинські групи бойовиків готувалися до вторгнення, час і масштаб нападу, схоже, застали зненацька прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. Ізраїль та його союзник США, який у 2022 році виділив Ізраїлю 3,3 мільярда доларів на оборону, уже розбирають, хто несе найбільшу відповідальність і як це сталося.

“Мене шокувало, що вони змогли зробити це без Ізраїлю чи Сполучених Штатів”, — сказав Мартін Індик, колишній посол США в Ізраїлі та співробітник Ради з міжнародних відносин. “Нездатність підготуватися. Відсутність військ на кордоні, провал паркану вздовж кордону, за який вони заплатили мільйони шекелів”.

Цей напад є ще більш шокуючим, оскільки він стався через 50 років після того, як Ізраїль не зміг відбити раптовий напад, який Єгипет і Сирія здійснили на єврейське свято Йом Кіпур. Цей провал розвідки спонукав до створення комісії, щоб з’ясувати, що пішло не так, і став темою незліченних книг і наукових статей.

У свою чергу, ізраїльські офіційні особи сказали, що ще занадто рано знати, що пішло не так, і відкинули будь-яке порівняння з 1973 роком.

Одними з причин не готовності Ізраїлю до оборони США припускають те, що в країні було свято або ізраїльська армія та розвідувальні служби могли бути зайняті внутрішніми проблемами.

“Справжня проблема тут, імовірно, полягає в тому, що ізраїльтяни просто не вірили, що ХАМАС ризикне проникнути через кордон”, — сказав Аарон Девід Міллер, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир і колишній представник Держдепартаменту на Близькому Сході.

Через кілька годин після суботньої атаки Армія оборони Ізраїлю розпочала операцію “Залізні мечі”, здійснюючи авіаудари по цілях у секторі Газа. Прем’єр-міністр Нетаньяху заявив, що Ізраїль “перебуває у стані війни”.

Реклама

Залишити коментар