Угорщина пропонує розділити підтримку у €50 млрд від ЄС для України, — Bloomberg

У Будапешті вважають, що половини цих коштів буде достатньо.

Про це пише Bloomberg.

Угорщина запропонувала розділити пакет ЄС у розмірі 50 мільярдів євро (52,4 мільярда доларів) для України, додавши занепокоєння тим, що економічна підтримка Києва може послабитися після того, як США виділили нові гроші для зруйнованої війною нації в тимчасовому пакеті витрат.

Минулого тижня Угорщина повідомила державам-членам, що на даному етапі для України буде достатньо 25 мільярдів євро, повідомили джерела, знайомі з цим питанням. ЄС має оцінити внесок у середині періоду виплат 2024-2027 років, коли можна буде надати ще 25 мільярдів євро залежно від потреб України, додали люди.

Незважаючи на широкий консенсус в ЄС щодо надання підтримки Україні, дружній до Кремля уряд Угорщини став важким партнером, оскільки він намагався заблокувати допомогу. Уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана посилався на низку проблем, включаючи власну нездатність отримати доступ до важливих фондів ЄС через проблеми верховенства права та корупції, а також те, що, за його словами, є поганим ставленням сусіда до етнічної угорської меншини.

Одночасно із зусиллями, спрямованими на те, щоб змусити Орбана пом’якшитися, ЄС може розблокувати майже 13 мільярдів євро (13,6 мільярда доларів) фінансування для Угорщини цього року. Україна також прибрала угорський OTP Bank Nyrt зі свого списку “спонсорів війни”, задовольнивши ще одну ключову вимогу Будапешта.

Реклама

Залишити коментар