Палата представників США відправила спікера Кевіна Маккарті у відставку

Члени Палати представників США вперше в історії усунули з посади спікера, підтримавши відставку Кевіна Маккарті. Він обіймав її менш як рік.

За відставку Маккарті було 216 голосів, зокрема вісім від представників Республіканської партії, проти — 210.

Тепер Палата представників США має обрати нового спікера, однак, як пише CNN, чіткої альтернативної кандидатури, яка мала б підтримку для перемоги, немає.

Тимчасово виконувати обов’язки спікера нижньої палати Конгресу буде союзник Маккарті, республіканець Патрік МакГенрі з Північної Кароліни.

До цього координатор Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі запевнив, що незалежно від рішення щодо відставки Маккарті Конгрес США схвалить нову допомогу Україні.

Пропозицію звільнити Маккарті висунув представник Республіканської партії Метт Гетц через повільні темпи ухвалення законодавства про фінансування уряду, пише Reuters.

Зі свого боку демократи вважають Маккарті ненадійним після того, як він не пішов на угоду про витрати з президентом Джо Байденом, і обурені його рішенням дати зелене світло розслідуванню імпічменту президента без попереднього голосування, пише Голос Америки.

Республіканець Маккарті став спікером Палати представників США 7 січня. Для того, щоб його підтримати, знадобилося чотири дні та 15 історичних спроб голосування — це були найтриваліші вибори спікера у США за останні 164 роки.

30 вересня Маккарті вилучив $6 мільярдів на підтримку України із законопроєкту про тимчасове фінансування уряду США, щоб ухвалити документ і уникнути шатдауну — призупинення роботи уряду. Він заявив, що це питання мають розглянути окремо пізніше.

Реклама

Залишити коментар