НАЗК внесло три найбільші китайські нафтогазові компанії до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) визнало три найбільші китайські нафтогазові компанії міжнародними спонсорами війни. Ці компанії продовжують реалізовувати спільні проєкти з росією та фінансувати стратегічну галузь рф сплатою значних податків.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

До переліку потрапила China National Petroleum Corporation (CNCP) — найбільша китайська національна нафтогазова корпорація та одна з найбільших світових. Прибуток компанії у 2022 році зріс більш ніж удвічі та сягнув 21 млрд доларів попри глобальне скорочення постачання нафти.

CNCP має значну інтеграцію з найбільшими компаніями росії у сфері нафтогазової галузі, а також урядом рф. Серед основних спільних проєктів — газопровід «Сила Сибіру», одним з операторів якого є підсанкційний «Газпром».

Так, володіючи часткою компаній у рф, корпорація сплачує податки в росії. Окрім того, торік «Газпром» і CNPC домовилися перейти на оплату послуг у рублях і юанях, що посилює та стабілізує російський рубль.

Друга за величиною держкомпанія Китаю — Sinopec Group — займається видобутком викопного палива та спеціалізується на переробці сирої нафти. Ще у 2022 році представник Sinopec заявив, що компанія продовжуватиме купувати сиру нафту та газ у росії, навіть попри посилення санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення рф.

Корпорація володіє 10% відсотками акцій ПАТ «Сибур Холдинг», яке за I півріччя 2023 року сплатило 347 млн доларів податків у рф. Sinopec також володіє часткою 40% у ТОВ «Амурский газохимический комплекс». Торік підприємство сплатило 30 млн доларів до російського бюджету.

Останньою національною нафтовою компанією Китаю у переліку є CNOOC Group — це найбільший морський видобувач нафти та газу в КНР. 

Її дві дочірні компанії мають по 10% акцій у проєкті «Арктик СПГ-2», що розташований на півострові Гидан в Арктичному регіоні рф. Капітальні вкладення для запуску проєкту на повну потужність оцінюють у 21,3 млрд доларів.

Окрім того, із 2022 року компанія продовжувала нарощувати співпрацю з росією. Так, цьогоріч у межах «Арктик СПГ-2» добудували та спустили на воду першу лінію зрідження природного газу (ЗПГ) на плавучій основі гравітаційного типу. Участь у її відкритті брав президент рф владімір путін.

Реалізація цього проєкту може збільшити частку росії на світовому ринку зрідженого природного газу з близько 8% до 15%, наголосили в НАЗК.

Реклама

Залишити коментар