Столтенберг пояснив «мляву реакцію» НАТО на падіння російських дронів у Румунії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає ознак того, що падіння російських дронів у Румунії було навмисною атакою на країну-союзника НАТО.

Про це він заявив на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, відповідаючи на запитання журналістів про «мляву реакцію» Альянсу на інциденти в Румунії.

Столтенберг додав, що війна росії та удари поблизу румунських кордонів є «безрозсудними та дестабілізуючими».

Він наголосив, що «не повинно бути жодних сумнівів», що НАТО існує для захисту всіх союзників, тому Альянс «суттєво збільшив» кількість військ у східній його частині, зокрема і в Румунії, додавши більше військ, підсиливши повітряний контроль і спостереження в регіоні.

У ніч на 4 вересня Росія масовано атакувала шахедами південь України. За даними українських прикордонників, дрони-камікадзе виробництва Ірану впали і здетонували також на території Румунії – країни, яка є членом НАТО. Про це заявив представник українського Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Повітряні сили України повідомили, що тієї ночі було збито 23 із 32 шахедів, влучання зафіксовано в Одеській і Дніпропетровській областях. Росія знову била по інфраструктурі Ізмаїльського району Одеської області, який межує з Румунією.

У Міноборони Румунії спочатку «категорично спростували» інформацію про падіння уламків. За даними міністерства, засоби нападу, використані РФ, «не створювали прямих військових загроз національній території або територіальним водам Румунії».

Глава МЗС України Дмитро Кулеба після цього заявив, що Україна має фотодокази падіння шахедів на території Румунії.

6 вересня міністр національної оборони Румунії Ангел Тілвер уперше визнав, що частини запущеного Росією по Україні дрона впали на території його країни. Того ж дня Бухарест почав розслідування і повідомив про інцидент Північноатлантичному альянсу. Президент Румунії Клаус Йоганніс назвав падіння уламків «серйозним порушенням суверенітету».

Реклама

Залишити коментар