У Міносвіти розповіли деталі, як проходитиме НМТ у 2024 році

Уряд запровадив нововведення щодо національного мультипредметного тесту (НМТ), який вступники складатимуть у 2024 році. Відтепер тестування відбуватиметься не з трьох предметів, а з чотирьох — один з них буде на вибір. Водночас НМТ можуть не складати ті, хто не планує вступати до вишів.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Так, вступники цьогоріч обов’язково мають складати українську мову, історію України та математику. Ще один предмет вступник обиратиме сам.

Новим також є зарахування історії України до категорії обов’язкових для складання предметів. У МОН назвали це важливим кроком для зміцнення національної свідомості та самоідентифікації. У програму тестування не включатимуть увесь історичний період, а лише від XVI століття і дотепер.

Усі предмети учасники тестування складатимуть в один день у такому форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. Якщо вступнику щось завадить (хвороба, повітряна тривога під час тесту тощо), то він зможе пройти тестування під час додаткової сесії.

“Така модель тестування є вимушеною, але прийнятною в умовах воєнного стану: учасникам потрібно буде лише раз з’явитися до екзаменаційного центру. Завдяки цьому вступникам не треба долати подекуди значну відстань до екзаменаційних центрів і ризикувати безпекою”, — зазначив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Водночас ті, хто складатиме тестування за кордоном, зможуть це зробити у місцевих екзаменаційних центрах.

А ті, хто не планує вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ. У 2024 році для випускників немає обовʼязкової державної підсумкової атестації (ДПА), наголосили в міністерстві. Пробного НМТ також не проводитимуть.

Однак Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) має заздалегідь оприлюднити демонстраційні варіанти тестів, щоб вступники мали можливість підготуватися.

Наразі випускники початкової, базової та середньої шкіл не складатимуть такі обов’язкові тестування, наголосили в МОН. Повернути ДПА для учнів 4, 9 та 11 класів планують після перемоги.

Однак цього навчального року УЦОЯО проведе пілотування системи ДПА для учнів після 4-го класу на визначеній кількості учнів. Це не впливатиме на подальше навчання учнів, воно потрібне лише для моніторингу якості освіти та коригування освітньої політики.

Реклама

Залишити коментар