Суд залишив Князєва під вартою, але заставу зменшив на 10 млн

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 26 вересня залишила ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва під вартою, водночас розмір застави зменшили з 55 млн до 45 млн грн.

Про це повідомив Центр протидії корупції.

Так, Апеляційна палата ВАКС переглянула рішення суду першої інстанції щодо продовження запобіжного заходу, який обрали для Князєва.

Захист для ексголови Верховного Суду цілодобовий домашній арешт, а не тримання під вартою. Сам же підозрюваний на засіданні казав, не збирається переховуватися від правосуддя і готовий відбувати покарання, якщо його визнають винним. 

Також Князєв скаржився, що його майно та рахунки, а також рахунки близьких родичів заарештовані. І через це він нібито немає гроші, щоб оплатити доступ до інтернету, а це є платною послугою у слідчому ізоляторі. А ще — внести заставу.

Ексголова ВС казав, щоб без інтернету не має можливості належно готуватися до суду. За нього нібито теж ніхто не планує вносити заставу, тому Князєв назвав тримання під вартою фактично безальтернативним запобіжним заходом.

Заслухавши доводи сторін, колегія суддів вирішила лишити підозрюваного під вартою.

Це не вперше зменшують розмір застави. Так, до рішення ВАКС від 5 вересня вона була 75 млн, а в травні — 107 мільйонів 360 тисяч грн.

Прокурори ж тоді просили, щоб сума застави Князєву була в розмірі понад 150 мільйонів 35 тисяч гривень. За словами прокурора, ексглава ВС має достатньо коштів, щоб безбідно проживати за межами України, адже його лише офіційні статки за 2017-2022 роки становлять понад 30 мільйонів гривень, а його дружини — близько 2 мільйонів гривень.

Проте Князєв із цим не погодився: запевняв, що він за цей час заробив лише близько 17-19 мільйонів гривень, та й із цієї суми частину вже витратив. А частину коштів обвинувачення приписало компанії, до якої він не має стосунку ще з тих часів, коли не був головою ВС.

Термін тримання під вартою для колишнього голови Верховного Суду продовжили до 16 жовтня.

У травні САП та НАБУ повідомили про викриття «масштабної корупції» у Верховному Суді. Правоохоронці оголосили голові ВС Всеволоду Князєву та його спільнику-адвокату підозри в отриманні хабаря.

Адвокатське об’єднання, яке фігурує в справі, називають посередником між керівництвом суду й людьми, які хотіли «вирішити питання» в суді. Так, слідчі зафіксували низку контактів одного з власників об’єднання із власником фінгрупи «Фінанси та кредит» (співголовою цієї групи називають Костянтина Жеваго).

Велика палата ВС розглядала справу щодо права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo. Своїм рішенням 19 квітня орган залишив зазначені акції пов’язаним із Жеваго компаніям. Сам бізнесмен заперечив, що він причетний до хабаря голові чи суддям Верховного Суду.

15 травня правоохоронці зафіксували «на гарячому» передання другої частини хабаря, тоді ж і затримали Князєва й адвоката. А втім, у САП казали, що гроші знайшли ще в деяких інших суддів Великої Палати Верховного Суду України.

Пленум Верховного Суду висловив недовіру голові ВС Всеволоду Князєву і через це достроково припинив його повноваження як очільника суду. А Вища рада правосуддя дала згоду на тримання його під вартою.

Реклама

Залишити коментар