Спалах поліомієліту в Україні, оголошений у 2021 році, офіційно подолано — ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 році, офіційно завершеним.

Про це повідомляють Європейське регіональне Бюро ВООЗ та Міністерство охорони здоров’я України.

Початок спалаху зафіксували в маленької дитини у жовтні 2021 року після завезення вірусу, який з’явився в Пакистані та був пізніше виявлений також у Таджикистані.

У грудні паралізувало другу дитину, а ще 19 дітей, які тісно з нею контактували, отримали позитивні тести, але без розвитку симптомів.

МОЗ оголосило завезений вірус поліомієліту місцевою надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я та розгорнуло заходи в координації зі світовою спільнотою, розповів очільник відомства Віктор Ляшко.

Зазначається, що в жовтні 2021 року було негайно розпочато епідеміологічне розслідування з відстеженням контактів та забором проб із навколишнього середовища в літньому таборі, у школі та в житлових будинках у районі, де виявили вірус.

У грудні МОЗ затвердив план заходів, який передбачав, зокрема, проведення прискореної кампанії з вакцинації дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідних доз вакцини у межах планової імунізації.

Повномасштабна війна знизила темпи та масштаб надолужувальної кампанії з вакцинації, спричинила масове переміщення населення та призвела до руйнування інфраструктури охорони здоров’я та порушення логістичних маршрутів постачання медичної продукції, зауважили у ВООЗ.

Та, попри це, після грудня 2021 року випадки виявлення поліовірусу в Україні не реєструвалися.

Керівник Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт наголосив, що зупинення розповсюдження поліовірусу в умовах війни “є надзвичайним досягненням, що ілюструє відданість української влади справі добробуту населення”.

Реклама

Залишити коментар