СБУ нарахувала з початку року понад дві тисячі фейкових мінувань

Співробітники Служби безпеки України задокументували численні спроби спецслужб рф розхитати внутрішню ситуацію в Україні через фейкові повідомлення про мінування інфраструктури в різних населених пунктах України.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

З початку цього року правоохоронці отримали понад 2 тисячі анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей.

Більшість інформації про псевдомінування надходила як інтернет-повідомлення з території рф, а також від українських «абонентів». Слідчі встановили, що для розсилання повідомлень російські спецслужби все частіше залучають неповнолітніх дітей.

Для вербування українських підлітків окупанти використовують заборонену соцмережу «ВКонтакте», підконтрольні їй Telegram-канали та ігрові інтернет-платформи.

На цих ресурсах представники спецслужб рф знайомляться з юними користувачами та пропонують їм співпрацю. Дуже часто для схилення дітей до підривної діяльності рф застосовує методи шантажу та психологічних маніпуляцій, а також пропонує гроші.

Перед відправленням повідомлень про фейкові мінування аноніми отримують від своїх російських кураторів перелік пріоритетних об’єктів в Україні.

Для анонімності листи про мінування їхні автори надсилають із використанням спеціалізованих програм. Однак СБУ, як наголошують там, усе одно встановлює особи відправників і документує злочини.

Наприклад, у Черкасах викрили двох учнів старших класів місцевої школи, які в липні цього року повідомили про «мінування» обласної військової адміністрації та міського торговельного центру.

За даними слідства, юнаки діяли за вказівкою представників фсб, які завербували обох школярів через підконтрольні рф Telegram-канали.

Наразі за цим та іншими фактами тривають розслідування за статтею 259 (свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) Кримінального кодексу.

Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі. Якщо зловмиснику не виповнилося 16 років, то за вчинений злочин відповідатимуть його батьки або особи, які їх заміняють.

Реклама

Залишити коментар