У Єревані вимагали відставки Пашиняна та мітингували перед російським посольством

У Єревані, столиці Вірменії, на тлі подій у Нагірному Карабасі відбулися акції протесту навпроти російського посольства та біля будівлі вірменського уряду. Мітингувальники незадоволені реакцією офіційного Єревана та москви на військову операцію, яку Азербайджан називає «локальними антитерористичними заходами».

Про мітинг навпроти російського посольства пише державне агентство Armenpress, а про акцію протесту проти уряду Нікола Пашиняна повідомляє BBC.

Учасники мітингу перед посольством росії вимагали активних дій для припинення військової операції Азербайджану в Нагірному Карабасі. 

Зазначається, що спершу, аби привернути увагу до своїх вимог, протестувальники намагалися також перекрити прилеглу вулицю, але пізніше продовжили свій мітинг лише перед посольством, заблокувавши виходи з будівлі. Вони розгорнули прапори невизнаної «Нагірно-Карабаської Республіки».

Раніше москва закликала Баку та Єреван дотримуватися тристоронніх домовленостей щодо Нагірного Карабаху, «хоча й з урахуванням нових реалій», передає російське пропагандистське агентство ТАСС.

У кремлі стверджують, що «миротворці рф» у Нагірному Карабаху «виконують свою функцію» та «перебувають у безпосередньому контакті зі сторонами конфлікту».

Водночас прем’єр-міністр Вірменії наголосив, що вірменська сторона очікує від «російських миротворців конкретних і відчутних кроків», цитує вірменська служба «Радіо Свобода».

Крім того, у Єревані відбулася акція протесту проти прем’єр-міністра Пашиняна. Мітингувальники незадоволені реакцією Вірменії та закликають «захистити вірмен у Нагірному Карабасі».

Міністерство оборони Азербайджану 19 вересня оголосило про проведення «локальних антитерористичних заходів» у Нагірному Карабаху після заяв про провокації з боку вірменських сил.

Азербайджан запевняє, що під час цих заходів не обстрілюють цивільне населення та об’єкти інфраструктури. А з застосуванням високоточної зброї «знищують лише законні військові цілі».

Як повідомляє вірменська служба «Радіо Свобода», станом на 18:40 унаслідок військових дій загинули 5 людей, 80 — зазнали поранень. За попередніми даними, 15 із них — цивільні.

Вірменія та Азербайджан претендують на територію Нагірного Карабаху, що на Південному Кавказі. Донедавна більшу частину Нагірного Карабаху контролювала невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка», яку підтримувала Вірменія. За міжнародним правом цю територію вважали частиною Азербайджану.

Восени 2020 року за 44 дні азербайджанська армія провела військову операцію в Нагірному Карабаху, внаслідок якої повернула контроль над регіоном.

Зрештою, влада Вірменії змушена була погодитися на невигідну угоду, яка, серед іншого, передбачає, що Єреван має віддати Азербайджану фактично весь так званий пояс безпеки навколо Нагірного Карабаху — це райони Азербайджану, захоплені вірменами під час попередньої війни, які мали захищати невизнану «Нагірно-Карабаську Республіку».

Ті райони «НКР», які Баку зайняло під час бойових дій, також залишаються під контролем Азербайджану. Крім припинення вогню, країни домовилися про те, що в Нагірному Карабаху щонайменше на п’ять років залишаться російські “миротворці”, натомість Вірменія свої сили виведе.

Проте ситуація в регіоні залишається напруженою. Сторони звинувачують одна одну в порушенні домовленостей. Час від часу трапляються зіткнення.

Реклама

Залишити коментар