Шмигаль запропонував Польщі, Угорщині та Словаччині компроміс щодо експорту зерна

Український уряд пропонує країнам-сусідам компромісний сценарій щодо експорту зерна.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Наш уряд пропонує ЄС та країнам-сусідам компромісний сценарій. Ми вже представили Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з України”, – написав він.

За словами Шмигаля, запропонований механізм контролю допоможе запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах ЄС.

“Зокрема, плануємо ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до 5 держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Міністерства економіки”, – повідомив він.

У противному разі Україна продовжить позиватися у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції.

Також Україна починає антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері на основі статистики 2023 року.

“Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн”, – наголосив Шмигаль.

“росія щодня атакує наші порти, нищить інфраструктуру, елеватори, атакує аграрні підприємства, мінує поля. Подальше блокування нашого аграрного експорту країнами-сусідами вдарить по українській економіці, фінансах, податкових надходженнях та робочих місцях. Таке блокування також зіграє на руку російському плану влаштувати чергову світову продовольчу кризу”, – додав він.

Реклама

Залишити коментар