Настав час оновити міжнародні інституції – Генсек ООН

Вибудована після Другої світової війни система міжнародних інституцій потребує негайних змін.

Таку думку під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку висловив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

“Настав час оновити багатосторонні інституції, виходячи з економічних та політичних реалій XXI сторіччя, що ґрунтуються на рівності, солідарності та універсальності, закріплених у принципах Статуту ООН й міжнародного права”, – сказав Гутерреш.

На його переконання, це передбачає реформування Радбезу відповідно до сучасного світу й “зміну міжнародної фінансової архітектури, аби вона стала дійсно універсальною та служила глобальною страховкою для держав, які опинилися у скруті”.

“Ми наближаємося до Великого Розлому в економічній та фінансовій системах, а також торговельних відносинах. Розлому, що наражає на небезпеку єдиний відкритий інтернет, у якому існують різні стратегії стосовно технологій та штучного інтелекту, а також потенційно суперечливі безпекові рамки”, – зауважив генсек.

При цьому він визнав, що впровадити необхідні зміни буде складно.

“Я не маю ілюзій: реформи — це питання влади. Я розумію, що існує багато конкурентних інтересів й планів. Однак, альтернатива реформам — не статус кво, а подальша фрагментація. Йдеться про реформування або розрив”, – підсумував Гутерреш.

У Нью-Йорку сьогодні відкриваються загальні дебати в рамках тижня високого рівня 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, у якому бере участь Президент України Володимир Зеленський.

Тема дебатів, які триватимуть 19–23 вересня, – «Відновлення довіри та глобальної солідарності: прискорення дій щодо Порядку денного до 2030 року і його Цілей сталого розвитку для забезпечення миру, процвітання, прогресу та стійкості для всіх».

Реклама

Залишити коментар