Ексберкутівець отримав 7 років за ґратами за побиття і незаконне затримання активістів Євромайдану

Бориспільський міськрайонний суд визнав ексміліціонера київського спецпідрозділу «Беркут» Борису Ареф’єва винним у справі нападу на активістів у Кріпосному провулку 23 січня 2014 року.

Про це повідомив Офіс Генпрокурора.

Правоохоронці не розкривають імені засудженого, утім «Адвокатська дорадча група», яка представляє інтереси потерпілих у справах Майдану, уточнює, що йдеться про Бориса Ареф’єва.

Ексберкутівець переховується від правоохоронних органів у росії та на непідконтрольній Україні території, його оголосили в міжнародний розшук. Тож вирок щодо Ареф’єва оголошували заочно. Напередодні оголошення вироку суд викликав його на засідання.

Нагадаємо, у ніч проти 23 січня 2014 року у Кріпосному провулку, що у Печерському районі Києва, бійці спецпідрозділу «Беркут» незаконно затримали та завдали тілесних ушкоджень 11 активістам Євромайдану. Цей інцидент став відомий як напад на «жовтий автобус».

За даними ЗМІ, тоді беркутівці «заманили у пастку» активістів Автомайдану, які патрулювали 17 лікарню у Києві. В інтернеті силовики поширили інформацію, нібито планується напад біля лікарні, а коли там почали збиратися активісти — «тітушки» та міліціонери в цивільному спровокували бійку. Тож активістів побили та затримали. А автомайданівців, які втекли, наздогнали і заблокували в урядовому кварталі, зокрема у Кріпосному провулку.

Як вказує АДГ, беркутівці перекрили рух жовтого автобуса, в якому були активісти, а сам автобус розтрощили, у салон мікроавтобуса кинули спецзасіб світло-шумової дії.

Не припиняючи побиття, беркутівці відвезли затриманих на територію Міського саду, де продовжили знущатись з активістів. А під ранок доставили їх до Оболонського райвідділу міліції. Там Ареф’єв та його колеги сфальсифікували рапорти та надали завідомо неправдиві показання про нібито хуліганські дії активістів. На підставі цих документів протестувальників безпідставно притягнули до кримінальної відповідальності та заарештували.

Ексберкутівця засудили за перевищення влади, фальсифікацію службових документів та надання завідомо неправдивих показань (ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 41 ч. 2 ст. 365, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 384 КК України).

Йому призначили 7 років позбавлення волі. Також його позбавлено права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 3 роки та спеціального звання «старший сержант міліції».

Крім того, рішенням суду частково задоволено цивільні позови потерпілих. Як зазначає АДГ, Ареф’єв має виплатити по 200 тисяч гривень моральної шкоди чотирьом потерпілим та ще 87 тисяч гривень додатково постраждалому Андрію Лісовенку.

АДГ зазначає, що справу Бориса Ареф’єва виокремили у 2016 році із більш загального провадження щодо нападу та побиттю автомайданівців у Кріпосному провулку. Святошинський райсуд Києва розглядає ще дві справи щодо інших співучасників —

Щодо командира 2-ї роти київського «Беркута» Анатолія Логвиненка, а також щодо його заступника Олега Святного та 6 співробітників.

Фото – WatchersMedia

Реклама

Залишити коментар