На території України виявили 80 російських катівень

Заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко провела зустріч із спеціальною доповідачкою ООН з питань тортур та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження чи покарання Еліс Джіл Едвардс. До зустрічі також долучились представники Національної поліції України та Міністерства внутрішніх справ України.

Про це повідомиляє департамент комунікації МВС України. 

Катерина Павліченко надала представникам іноземної делегації повну інформацію щодо всіх порушень прав людини у звʼязку із повномасштабним вторгненням рф на територію України. За її словами, слідчими Національної поліції України відкрито понад 80 тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів військових рф на території нашої держави. Серед них – вбивства мирного населення, жінок дітей, сексуальні злочини, розстріли евакуаційних коридорів, вбивства журналістів та знищення культурної спадщини.

“Велика частина українських територій окупована. Однак на деокупованих територіях виявлені місця несвободи, катівні, де незаконно утримували та катували цивільне населення. Поліцейські вже виявили 80 таких місць, на території Харківської, Запорізької, Херсонської, Київської та Сумської областей”, – зазначила заступниця очільника МВС.

Основна проблема розслідування і документування воєнних злочинів, за словами Катерини Павліченко, те, що працівники правоохоронних органів не мають доступу до окупованих територій, де такі злочини відбуваються.

Вона акцентувала увагу і на тому, що багато військовослужбовців Національної гвардії України, прикордонників та рятувальників досі перебувають в полоні. А рідні цих людей не мають належного доступу до інформації відносно утримання цих осіб.

“У полоні також цивільні, які по факту є заручниками, а не полоненими. Серед полонених також жінки, медпрацівники та особи – в тяжкому медичному стані”, – зауважила заступниця міністра.

Під час зустрічі представники Головного слідчого Управління НПУ повідомили, що нещодавно на території деокупованої Бучі Київської області виявили ще одну катівню та місце незаконного утримання. Саме там в період з 3-7 березня 2022 року російські військові незаконно утримували 151 людину, серед яких були діти. Вони не давали людям їсти, пити та забороняли виходити з приміщення. Віднедавна у Бучі запрацював об’єднаний координаційний штаб з розслідування цього воєнного злочину.

Еліс Джіл Едвардс у свою чергу повідомила – вона в Україні збирає інформацію для звіту стосовно розслідування злочинів із використанням катування. Окрім того спеціальна доповідачка ООН поцікавилась, із якими викликами під час проведення розслідування стикаються правоохоронці.

Основними викликами для поліцейських і слідчих є:

  1. Відсутність доступу до окупованих територій, де відбуваються воєнні злочини.  Правоохоронці вимушені збирати докази, розслідувати та проводити ексгумацію тіл лише після звільнення територій. 

2. Брак необхідного обладнання для проведення досліджень.

3. Велика кількість воєнних злочинів. До початку повномасштабного вторгнення слідчі не стикались із таким, а отже на момент вторгнення не мали відповідного досвіду, не документували і не розслідували подібні злочини.

Реклама

Залишити коментар