Франциск зустрівся з єпископами синоду УГКЦ

Під час зустрічі з єпископами синоду УГКЦ 6 вересня Франциск заявив, що “окремий біль українського народу в тому, що він сумнівається, з ким Папа” та запевнив у своїй підтримці України

Про це повідомили в інтернет-представництві УКГЦ.

Зазначається, що зранку 6 вересня у Ватикані відбулася приватна аудієнція єпископів Синоду Української Греко-Католицької Церкви зі Святішим Отцем Франциском. За ініціативи Папи зустріч відбулася на годину раніше, “аби мати можливість довше поспілкуватися з українськими єпископами”.

Глава й Отець УГКЦ, Блаженніший Святослав заявив, що “зустріч була часом взаємного слухання та нагодою для відвертого і щирого діалогу”.

Зустріч розпочалася зі спільної молитви за Україну та всіх, “хто в цю хвилину помирає в нашій країні від руки російського агресора”.

“У розмові зі Святішим Отцем ми висловили все, що наші вірні в Україні та всьому світі доручили нам йому донести. Наші єпископи промовляли українською, англійською, португальською та італійською мовами”, – коментує Блаженніший Святослав.

Єпископи розповіли, Папі, що деякі його висловлювання “є болючими та важко сприймаються українським народом, який у ці хвилини стікає кров’ю в боротьбі за свою гідність і незалежність”. Вони також наголосили, що непорозуміння, які виникали між Україною та Ватиканом від початку повномасштабної війни, російська пропаганда використовує для виправдання та підтримки ідеології “русского міра”.

Папа Римський прокоментував таку заяву:

“Повертаючись із Монголії, під час розмови з журналістами я сказав, що справжнім болем є, коли культурна спадщина якогось народу проходить „дистиляцію“ та піддається маніпуляціям з боку певної державної влади, внаслідок чого перетворюється на ідеологію, яка нищить і вбиває. Великою трагедією є те, коли така ідеологія вривається в Церкву і підміняє собою Христове Євангеліє”.

Він також запевнив у своїй підтримці України.

“Окремим болем українського народу є той факт, що ви сумніваєтеся, з ким Папа. Я хочу запевнити вас у моїй солідарності з вами та постійній молитовній близькості. Я є з українським народом”, – сказав він.

Як символ близькості до українського народу, Папа Франциск приніс ікону Богородиці, подаровану Блаженнішим Святославом, коли той був молодим єпископом в Аргентині.

“Перед нею я щодня молюся за Україну”, – наголосив Франциск.

Єпископи також подякували Папі Францискові за постійну підтримку України на міжнародному рівні, його гуманітарні акції, особисті зусилля для звільнення полонених, миротворчу місію спеціального папського посланця кардинала Маттео Дзупі тощо.

Представники УГКЦ закликали Франциска продовжувати зусилля для звільнення військовополонених та нагадали про священників-редемптористів – о. Івана Левицького й о. Богдана Галету, — котрі досі перебувають у російському полоні.

Реклама

Залишити коментар