МОЗ: бойовим медикам в Україні дозволили переливати кров на догоспітальному етапі

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Facebook у вівторок.

У відомстві розповіли, що, згідно з новою постановою уряду, переливати кров зможуть не тільки люди з медичною освітою, а й військовослужбовці, які пройшли відповідне навчання.

У МОЗ заявили, що розширюють спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії, щоб бойові медики могли отримати необхідні навички з переливання універсальної групи крові (першої мінус). Тренінг можна буде пройти на базі певних центрів крові, він відповідає стандартам НАТО.

“У цивільному житті ми можемо доставити людину з критичною крововтратою в госпіталь за 15 хвилин, але війна диктує свої умови. Ми повинні максимально ефективно реагувати на виклики війни, щоб забезпечити всі необхідні умови і можливості для порятунку життя поранених”, — сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

На початку серпня заступниця міністра оборони Ганна Маляр казала, що бойові медики зможуть переливати кров після проходження відповідної підготовки в МОЗ.

Раніше переливання крові могли робити тільки військові та бойові медики з медичною освітою та практичними навичками.

Міністерство охорони здоров’я повідомляло, що понад 60% смертей на полі бою пов’язані з втратою крові. Своєчасне переливання цільної крові або її компонентів може істотно зменшити цей відсоток, оскільки дасть змогу виграти час на доставку пораненого до найближчого госпіталю.

Реклама

Залишити коментар