У Раді запропонували скасувати відстрочку від мобілізації для певної категорії студентів

Законопроєкт, що скасовує відтермінування від мобілізації для студентів віком від 30 років, які здобувають непослідовну освіту або другу і більше, зареєстровано у Верховній Раді.

У документі № 9672 ідеться про те, що призову на військову службу під час мобілізації не підлягають ті студенти, які здобувають вищий рівень освіти, ніж попередній, і якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку. Також законопроєкт не зачіпає докторантів, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

З метою збереження педагогічних працівників закладів професійної освіти з-поміж осіб чоловічої статі віком до 60 років, пропонується встановити, що вони також не підлягають мобілізації.

Усі інші студенти, старші за 30 років, не матимуть відстрочки від мобілізації.

У пояснювальній записці йдеться про те, що у 2022 та поточному році значна кількість чоловіків призовного віку, які підпадають під мобілізацію, почали здобувати рівень освіти, що є рівнозначним або нижчим за здобутий рівень попередньої освіти.

Там ідеться про те, що така практика ухилення від призову під час мобілізації та формування навчальних груп студентами різних вікових поколінь, негативно впливає на рівень національної безпеки і оборони України. Це також деморалізує морально-психологічний стан військовослужбовців, які вже зі зброєю в руках захищають незалежність і територіальну цілісність України.

Метою і завданнями ухвалення цього законопроєкту автори називають утвердження в Україні верховенства права, забезпечення захисту національних інтересів у сфері національної безпеки і оборони України, усунення соціальної несправедливості у виконанні конституційного обов’язку громадянами щодо захисту своєї країни, а також утвердження конституційної норми щодо рівності всіх громадян перед законом.

Реклама

Залишити коментар