Нобелівський фонд відкликав запрошення послів рф, Білорусі й Ірану на церемонію вручення премій

“Перемога гуманізму”: у МЗС відреагували на скасування запрошень послів рф і Білорусі на вручення “Нобеля”

Такий коментар опублікував у себе в facebook речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

У МЗС назвали перемогою гуманізму відмову Нобелівського фонду від рішення запросити послів росії, Ірану та Білорусі на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій цьогоріч у Стокгольмі.

“Перемога гуманізму. Фундація Нобеля скасувала своє рішення про запрошення послів росії та Білорусі на церемонію нагородження Нобелівської премії в Стокгольмі”, – написав він.

При цьому Ніколенко висловив подяку усім, хто вимагав відновлення справедливості.

“Переконані, що аналогічне рішення має бути ухвалене і щодо російських та білоруських послів в Осло”, – наголосив він.

Про це раніше повідомлялося у заяві на сайті фонду.

Зазначається, що рішення Нобелівського фонду запросити всіх послів на церемонію вручення премії відповідно до попередньої практики викликало бурхливу реакцію.

“Підставою для цього рішення є те, що ми вважаємо важливим і правильним якомога ширше охоплювати цінності, за які виступає Нобелівська премія – наприклад, через торішнє чітке політичне повідомлення з премією миру, присудженою правозахисникам із росії та Білорусі, а також українцям, які працюють із документуванням російських воєнних злочинів”, – йдеться у заяві.

Представники фонду кажуть, що визнають “сильну реакцію у Швеції, яка повністю затьмарила це повідомлення”.

“Тому ми вирішили повторити тогорічний виняток зі звичайної практики – тобто не запрошувати послів росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі. Як і раніше, на церемонію в Осло будуть запрошені всі посли”, – констатували у Нобелівському фонді.

Довідка:

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Її присуджують щороку, починаючи з 1901 року. Цьогорічних лауреатів оголосять на початку жовтня, а святкові церемонії нагородження відбудуться 10 грудня, у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Напередодні, 1 вересня, у Нобелівському фонді повідомили, що посли всіх країн, які мають дипломатичні представництва у Швеції та Норвегії (включно з РФ і Білоруссю), будуть запрошені на церемонію вручення премії в грудні.

Фонд заявив, що прагне включити навіть тих, хто не поділяє цінності Нобелівської премії.

Згодом у МЗС України відреагували на цю заяву та закликали Нобелівський фонд переглянути своє рішення й не запрошувати послів росії та Білорусі.

Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що “доводити цінності гуманізму до росії та Білорусі – сізіфова праця, зусилля, які не призведуть до результату”. 

“Найімовірніше, що в той день, коли російський посол сидітиме в гарному костюмі в Стокгольмському концерт-холі, російська армія скоюватиме чергові воєнні злочини на окупованих українських територіях, а російські ракети знищуватимуть чергові житлові квартали в українських містах”, – написав він у Facebook.

Реклама

Залишити коментар