Україна ініціює створення змішаних медичних комісій для обміну полоненими

Робота таких комісії передбачається Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

Він зазначив, що це третій випадок у світовій історії, коли буде впроваджуватися така ініціатива. В Україні сподіваються, що змішані медкомісії допоможуть звільняти українських полонених, а росії — повертати своїх.

Згідно з Женевською конвенцією, змішані медичні комісії повинні складатися з трьох членів. З них двоє — громадяни нейтральної країни, а третій призначається державою, яка утримує полоненого.

Кандидатури нейтральних членів комісії повинні бути схвалені сторонами конфлікту, які повідомляють про свою згоду Міжнародному комітетові Червоного Хреста й державі-покровительці. Бажано, щоб один з нейтральних членів був хірургом, а інший — терапевтом.

Така змішана комісія має оглядати військовополонених та висувати пропозиції щодо їх репатріації. Держава, яка утримує полоненого, зобов’язана виконати рішення змішаних медичних комісій протягом трьох місяців після повідомлення.

У Координаційному штабі наголосили, що Україна до цього швидко повертала важкопоранених росіян. Загалом у результаті перемовин вже вдалося повернути майже 2600 військових та цивільних з російського полону. Але надалі повернення поранених має відбуватися не на умовах перемовин обмінів, а за допомогою змішаних медичних комісій, зазначив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк.

Зараз з української сторони відбувається укомплектування комісій. Таранюк зазначив, що це перший досвід для України і було багато юридичних питань, які потрібно було розв’язати.

“Як я зрозумів, буде створено 2 комісії для огляду росіян, загальною кількістю шість людей. Комісія буде визначати стан і діагноз полоненого, також може рекомендувати репатріювати полоненого або відправити на лікування до нейтральної країни, якщо рф буде згодна. Також репатріація можлива тільки згоди полоненого”, — цитує його «Суспільне».

Реклама

Залишити коментар