Єрмак розповів, про що домовились на саміті у Саудівській Аравії

Усі країни-учасники зустрічі в Саудівській Аравії щодо формули миру для України засвідчили відданість принципам ООН та поваги до суверенітету і територіальної цілісності.

Подробицями про саміт поділився глава Офісу президента Андрій Єрмак, який за дорученням президента Володимира Зеленського очолив українську делегацію у Джидді, повідомляє пресслужба ОП.

Єрмак зазначив, що ця зустріч стала вже другою після започаткування відповідного формату у червні цього року в Копенгагені.

Нинішній саміт зібрав майже втричі більше держав-учасниць. Радники з нацбезпеки і глави МЗС понад 40 країн говорили у Джидді про ключові принципи відновлення сталого й справедливого миру для України.

Наживо та онлайн у зустрічі взяли участь зокрема представники ООН, ЄС, США, Великої Британії, а також Бразилії, Єгипту, Індії, Китаю, ОАЕ, ПАР, Туреччини і ряду інших держав.

Єрмак заявив, що учасники мали «дуже продуктивну» й «надзвичайно чесну» розмову щодо ключових принципів миру.

“Були різні погляди, але всі присутні засвідчили відданість своїх країн принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету й непорушності територіальної цілісності держав. І саме на цих принципах побудована Формула миру президента Зеленського, про яку ми докладно розповіли”, — зазначив Єрмак.

Офісі президента наголошують, що зустріч у Джидді стала ще одним кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Україною.

Там розповіли, що кожна держава-учасниця має змогу проявити лідерство у глобальних зусиллях заради миру, і «більшість із них уже визначила свою роль у реалізації окремих пунктів формули».

“Сторони погодилися продовжити роботу на різних представницьких рівнях задля встановлення справедливого та всеосяжного миру”, — зазначили в ОП.

Там також повідомили, що в межах консультацій у Джидді українська делегація на чолі з Єрмаком провела низку двосторонніх зустрічей, які триватимуть і сьогодні. Українська сторона обговорює з партнерами деталі реалізації мирних ініціатив та співпраці в цьому напрямі.

Реклама

Залишити коментар