Навчально-наукова лабораторія медіації, переговорів та арбітражу ЧНУ ім. Юрія Федьковича і партнерські організації розповіли особливості своєї роботи на Буковині

Хто такі медіатори та як можна врегулювати конфлікт за допомогою медіації — далі у матеріалі.

«Медіація — позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів» (п. 4 ст. 1 закону «Про медіацію»). 

Звернутися до посередника (медіатора) за допомогою — це природнє право людини самостійно вирішувати власний конфлікт чи будувати взаємодію з іншими людьми на основі розуміння власних інтересів та потреб та іншої людини, це можливість усвідомлено приймати відповідальність за рішення. 

Застосування медіації буде корисним у будь-яких сферах: цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних відносинах, чи коли йдеться про адміністративні правопорушення та навіть у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим). 

Медіатор – це фахівець, який пройшов відповідне навчання, знає процедуру та володіє навиками організації простору для ефективного, конструктивного спілкування, при цьому не дає поради та не вказує на рішення в ситуації. Навчитися цьому можливо як на магістерських програмах, зокрема в на юридичному факультеті Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича,  так і на короткострокових сертифікатних програмах з навчання базовим навичкам медіатора. 

Медіація — це процес трансформації, що заснований на довірі та взаємній повазі, коли ми починаємо бачити один одного інакше, це відкритий процес, який спрямований насамперед на створення культури спілкування, пошук спільної мови, що призведе до зміцнення довіри та покращення взаємостосунків, порозуміння серед представників протилежних думок, що своєю чергою може допомогти запобігти конфлікту, бути засобом у процесах примирення та миробудування. 

Саме на такий вид посередництва — медіацію, ми бачимо великий запит в громадах, що стикнулися з викликами війни.

Досвід роботи медіаторів навчально-наукової лабораторії медіації, переговорів та арбітражу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і партнерських організацій на кшталт ТОВ «Група комерційної медіації», за час активної фази війни з людьми в громадах, вказує на те, що є втома від судових розглядів, є бажання самостійно вирішувати власні поточні проблемні питання. Одночасно є потреба в експертній та часом психологічній підтримці, є розуміння, що в окремих ситуаціях важливо залучення посередників для налагодження спілкування.

Так, наприклад, з квітня по грудень 2022 р. медіатори лабораторії разом з партнерами працювали у складі мобільної групи “медіатор та психолог” в рамках проєкту «Ініціатива з підтримки взаємодії та управління конфліктами у місцях надання допомоги переселенцям».

Робота передбачала виявлення точок напруги в шелтерах, місцях компактного проживання ВПО, штабах видачі гуманітарної допомоги та волонтерських центрах задля створення продуктивної взаємодії та запобігання конфліктам між ВПО та місцевими мешканцями. Проводилися групові просвітницькі заходи на тему роботи з емоціями, природи конфліктів та комунікації або індивідуальна робота  з конфліктами – медіація, конфлікт-коучинг, напрацювання правил взаємодії, надання психологічної допомоги. Тобто комплексний підхід до роботи з конфліктами та людьми, при цьому кожен фахівець працював через призму своїх компетенцій та інструментів професій з методологічним супроводом від експертів методкоманди проєкту. 

Наприклад, в одній із конфліктних ситуацій,  допомогло розуміння фізіологічної природи емоційної реакції на конфлікт та практичні поради як це опанувати. Тоді, вже став можливим аналіз ситуації за допомогою медіатора, який володіє навиками розпізнавання конфлікту, його природи, дослідження інтересів та глибинних потреб,  визначення стратегій можливої поведінки.

Отож, медіатор як незалежний посередник – це людина, яка володіє відповідними навичками розуміти, досліджувати конфлікт, бути в ньому нейтральною та вміти трансформувати його на ресурс для людини та громади загалом. А медіація — це можливість впевненіше рухатися в майбутнє.

Реклама

Залишити коментар